x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Elevii au început școala cu un „apel de trezire pentru actuala guvernare”

Elevii au început școala cu un „apel de trezire pentru actuala guvernare”

de Monica Cosac    |    14 Sep 2021   •   07:20
Elevii au început școala cu un „apel de trezire pentru actuala guvernare”
Sursa foto: Lucian Alecu

În plină ascensiune a celui de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, școlile și-au deschis ieri porțile cu prezență fizică și festivități, cu discursuri despre „România Educată” și cu dansul „ca la 20 de ani” al premierului Florin Cîțu. Anul de învățământ preuniversitar debutează însă și cu proteste ale elevilor nemulțumiți de numeroasele neajunsuri din sistem, iar o parte dintre acestea au fost punctate chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: peste 200 de şcoli nu au izolatoare pentru elevii cu simptome de boală, iar o treime dintre școlile expertizate până acum au risc seismic de grad I și II.

 

Aproape trei milioane de elevi au început noul an școlar cu prezență fizică în sălile de clasă, însă sunt și circa 7.000 de copii care au rămas în fața ecranelor, fie din cauza numărului mare de îmbolnăviri înregistrat în localitățile lor, fie pentru că autoritățile nu le-au reparat școlile.

Deși infectările cu coronavirus au crescut exponențial în ultima perioadă, iar numărul copiilor internați din această cauză a ajuns la 162, ministrul Educației recunoaște că sunt peste 200 de școli, la nivel național, care nu au izolator în care să îi ducă pe elevii care prezintă simptome de boală, pentru a-i ţine departe de colegi până când aceştia primesc un diagnostic.

 

Aproape 600 de școli, cu risc seismic

Prezent la ceremonia de deschidere a anului şcolar la liceul din localitatea Valea Doftanei, în judeţul Prahova, ministrul Cîmpeanu a arătat, de asemenea, că din totalul de 31.394 de clădiri ale unităţilor şcolare din sistemul naţional au fost expertizate din punct de vedere seismic de către Ministerul Dezvoltării doar puţin peste 6%, iar dintre acestea 101 au fost încadrate în clasa de risc seismic I, iar 494 de imobile au fost încadrate în clasa de risc seismic II. „În acest caz, imobilele nu prezintă pericol iminent de prăbuşire, iar în caz de cutremur puternic pot suferi deformări la nivel structural”, a explicat Cîmpeanu.

Nici de toaletele din curte nu au scăpat elevii, având în vedere că, din cele 40 de milioane de lei alocate anul trecut, la nivelul Ministerului Educaţiei, pentru şcolile care au nevoie de construirea de toalete în interiorul clădirilor, „s-au cerut şi s-au folosit doar 18 milioane de lei”.

 

„Sunteți vinovați de eșecurile educației”

Pentru câteva zeci de tineri, anul școlar 2021-2022 a început cu un protest organizat în fața Guvernului. Reprezentanții mai multor asociații ale elevilor au spus că sunt nemulțumiți de numeroasele neajunsuri din sistemul de învățământ. Ei au atras atenția că a scăzut calitatea actului educațional, a crescut rata abandonului școlar, iar tot mai mulți absolvenți ai claselor a VIII-a și a XII-a nu se prezintă la Evaluarea Națională, respectiv, examenul de bacalaureat. De asemenea, ei au solicitat bani suplimentari de la bugetul de stat, în special pentru unele reparații capitale la unitățile de învățământ, actualizarea planurilor cadru, mărirea cuantumului minim al burselor, creșterea numărului de consilieri școlari şi generalizarea programului „Masa caldă”.

 „Sunteți vinovați de eșecurile Educației”, „Legea nu e opțională”, „Facem orele în stradă”, „Minciunile se plătesc”, „Vă bateți joc de educație” – sunt câteva dintre mesajele scandate, iar una dintre tinerele protestatare din Piața Victoriei a afirmat că protestul lor „este un apel de trezire pentru actuala guvernare”.

În anunțul protestului, elevii au spus că „învățământul se află într-o stare deplorabilă, dar asta strict pentru că autoritățile și-au bătut joc de el atâta timp. Nu putem determina decidenții să acționeze decât dacă ne mobilizăm cu toții. E momentul să luptăm pentru un învățământ mai bun!”

 

 

Aproape 178.000 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani sunt vaccinați cu cel puțin o doză, iar peste 147.000 au schema completă, a anunțat în prima zi de școală secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. Cei mai mulți elevi vaccinați sunt în București (26.168), Cluj (11.121), Iași (8.730), Constanța (7.495) și Timiș (7.241).

 

 

Dintre cele 5.288 de persoane care erau internate ieri cu COVID-19, 162 erau minori, cu 21 mai mult față de ziua anterioară, când autoritățile au anunțat că sunt 141 de copii infectați cu coronavirus în spitale. Mai grav este că 10 copii au ajuns la Terapie Intensivă din cauza acestui virus.

 

Premierul, dans la „Lazăr”

În timp ce asociațiile de elevi protestau în fața Piața Victoriei și făceau apel la actuala guvernare să se „trezească”, premierul Florin Cîțu a fost surprins fotografiindu-se cu elevii și dansând pe melodia „20 de ani” a trupei Voltaj, alături de liceenii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din București, unde a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar. Premierul a spus că a ales să vină la această unitate de învățământ deoarece, dincolo de performanțele elevilor, „liceul este primul din Capitală care își asumă de azi (n.r. - luni) startul unei reforme profunde: implementarea un program pilot care înseamnă un model curricular de secol 21, bazat pe coordonatele definite în proiectul România Educată”.

×