x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Expoziţie cu benzi desenate semnate de elevi

Expoziţie cu benzi desenate semnate de elevi

de L. Budin    |    30 Noi 2020   •   10:42
Expoziţie cu benzi desenate semnate de elevi

Pe 1 decembrie se vernisează, online, o expoziţie inedită, cu realizări ale elevilor, sub genericul Olimpiadei de Benzi Desenate – ediţia I. Exponatele, lucrări câştigătoare ale unui concurs naţional, sunt găzduite de Casa Filipescu-Cesianu din Capitală, pot fi admirate gratuit şi promovează valori care depăşesc graniţele.

 

 

Lucrările câştigătoare sunt ale elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal care au intrat competiţie, pe parcursul acestui an. Între lunile martie şi noiembrie, bibliotecile publice și școlare din țară au invitat elevii pasionați de benzi desenate – BD, cum li se mai spune – să participe la ateliere de creaţie şi să se înscrie în concurs.

 

O altfel de învăţare

Tema lucrărilor a fost inspirată de aniversarea a 100 de ani de la prima prezentare a steagului olimpic. Mihai I. Grăjdeanu, autor de BD şi profesor, a propus ca momentul să fie marcat printr-o Olimpiadă de Benzi Desenate.

„Prima mea bandă desenată de autor a fost un roman grafic, un subiect din lumea sportului”, explică Grăjdeanu. „Tot mai mult ne întrebăm cum putem să îi motivăm pe elevi să înveţe, cum putem să le captăm atenţia pentru a le transmite cunoştinţele necesare. (...) Banda desenată reprezintă un limbaj universal, transmite mesaje care pot depăşi orice granițe”.

 

Fair-play şi respect

Chiar şi într-un an atipic, în care Jocurile Olimpice au fost amânate, spiritul competiţiei merge mai departe. „Copiii se dezvoltă și cresc în funcție de cum îi educăm, iar a-i educa în spirit olimpic este esențial”, explică, la rândul său, Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR). „Vorbim de fair-play, de mândrie națională, de respect, de excelență, iar aceste valori trebuie să ne ghideze pe tot parcursul evoluției noastre”.

 

Din 2014 încoace, Muzeul Municipiului București organizează, la Casa Filipescu-Cesianu și la Palatul Suțu, expoziții, saloane, ateliere și conferințe de bandă desenată pentru copii și adulți.

 

Proiectul se desfășoară sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică – filiala Caraș-Severin și Muzeul Municipiului București.

 

31 ianuarie 2021 este data până la care expoziţia este deschisă.

Credit foto: Olimpiada de Benzi Desenate

×