x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Educaţiei, după negocierea școlii offline: „Este stupid, dar au spus că nu semnează altfel”

Ministrul Educaţiei, după negocierea școlii offline: „Este stupid, dar au spus că nu semnează altfel”

de Diana Scarlat    |    08 Mar 2021   •   07:30
Ministrul Educaţiei, după negocierea școlii offline: „Este stupid, dar au spus că nu semnează altfel”
Sursa foto: Lucian Alecu

Elevii vor merge la școală într-un sistem hibrid greu de explicat logic: cei din clasele I-IV nu au restricții privind numărul de copii dintr-o clasă, dar cei din anii terminali sunt obligați să înjumătățească efectivele. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reușit să obțină un acord cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru a beneficia de prezența fizică la școală elevii care susțin examenele naționale, chiar și în scenariul roșu. Nu s-a putut trece peste măsurile inexplicabile susținute de USR-PLUS, care prevăd restricții doar pentru unii, în același timp și în același loc.

 

Revenirea la calculul ratei de contaminare cu includerea numărului de persoane din focare dă peste cap, așa cum era de așteptat, situația din sistemul de Educație. Chiar de la începutul perioadei de recuperare a materiei pierdute din cauza pandemiei, prin orele remediale, deja intră în scenariul roșu mai multe localități, printre care și Bucureștiul, iar elevii nu se mai pot duce la școală. De aici a pornit un adevărat război între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Deocamdată s-a ajuns la un acord, pentru a le permite elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea să meargă fizic la școală și în scenariul roșu – atunci când rata de contaminare depășește 3 la mie, dar e sub 6 la mie -, inclusiv pentru orele remediale. Dar în spatele negocierilor și al Ordinului Comun al celor două ministere stau multe probleme care sfidează logica. „În scenariul roșu, copiii pot merge la grădiniță și la școală, la clasele I-IV și clasa pregătitoare, fără restricții suplimentare. N-am înțeles de ce trebuie să meargă doar jumătate din cei care sunt în clasele terminale, deși cei mici pot merge toți, în aceeași școală. Este stupid, dar au spus că nu semnează altfel. Cei din Ministerul Sănătății au ținut să introducem înjumătățirea claselor pentru anii terminali”, a explicat, pentru Jurnalul, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

 

Ordinul care contrazice specialiștii

 

Lupta pentru normalitate în educația din România s-a dus și în cazul „Legii obiectelor personale” - Ordinul nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 - Ministrul Cîmpeanu a reușit să elimine o parte dintre aberațiile acestei reglementări care ar fi interzis Mărțișorul sau florile de 8 Martie, dar și în acest caz USR-PLUS a demonstrat că nu ține cont nici de realitatea din teren, nici de rezultatele studiilor științifice. „Am adus ca argument și rezultatul studiului recunoscut deja, la nivel mondial, care arată că virusul nu se răspândește de pe suprafețe. Dar nici n-au vrut să audă. Sunt unii impermeabili la argumente logice”, a mai spus ministrul Educației. Ordinul a fost dat chiar după ce s-au făcut publice rezultatele studiului care demonstrează contrariul celor prevăzute de Ministerul Sănătății. Sorin Cîmpeanu este acum atacat de o mișcare din interiorul USR-PLUS care ar vrea să fie dat în judecată pentru negocierile câștigate cu Ministerul Sănătății. Este acuzat de inconștiență, deși nimic nu poate demonstra faptul că școala este focar de infecție.

 

Sindicatele îl susțin pe ministrul Educației

 

Sindicatele din Educație susțin acțiunile ministrului Sorin Cîmpeanu și cer reluarea școlii în condiții cât mai aproape de normalitate, mai ales pentru că nu există niciun studiu care să arate că ar fi crescut numărul de îmbolnăviri din cauza frecventării orelor la clasă. Mai mult, sindicaliștii arată că nici măcar aglomerațiile de la mall-uri, din hipermarketuri, din mijloacele de transport în comun și de pe pârtiile de schi nu au dus, în mod clar, la creșterea numărului de cazuri, iar calculele făcute în baza răspândirii exponențiale a virusului nu corespund cu situația reală. „Cred că ar trebui să luăm ca exemplu ceea ce se întâmplă în celelalte state europene care au lăsat școlile deschise. E un paradox. Lăsăm mall-urile deschise, pârtiile de schi sunt arhipline, se fac petreceri, dar unii se gândesc să-l dea în judecată exact pe cel care încearcă să le asigure un viitor copiilor. Eu știu că pentru unii este mult mai simplu să închidă școala, pentru că se fac economii din punct de vedere financiar. Dar se gândesc la efectele pe termen lung? Cred că ar trebui să înțeleagă faptul că aici este o bătălie a argumentelor. Dacă unii își imaginează că ne putem juca așa cu soarta copiilor se înșală amarnic”, a declarat, pentru Jurnalul, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) îl susține, în totalitate, pe numistrul Sorin Cîmpeanu. „Din punctul nostru de vedere, Ministerul Sănătății exagerează. Este foarte bine că ministrul Educației este foarte ferm și a reușit să impună susținerea examenelor naționale față în față, ceea ce susținem și noi”, a explicat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președinte FSLI.

 

 

Lipsa de corelare cu situația din teren

 

O altă problemă care se pune, după schimbarea modalității de calcul a ratei de incidență COVID-19, este necorelarea datelor din statistici cu situația reală din teren. Chiar dacă ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că este absolut normal să se calculeze la fel ca în celelalte țări europene, incluzând persoanele contaminate dintr-un focar (familie, centru de plasament, penitenciar etc.), realitatea românească arată că școlile pot fi închise chiar dacă persoanele bolnave sunt izolate și nu au niciun fel de contact cu restul comunității. „Dacă avem un centru de îngrijire pentru bătrâni, cu 50 de persoane, într-o localitate mică, de 2.000 de oameni, deja se intră în carantină atunci când toți cei din centru sunt contaminați. Școlile se închid, chiar dacă cei contaminați nu ies din locul respectiv, dar cei care au de suferit sunt copiii care nu mai pot merge la școală”, a explicat, pentru Jurnalul, Simion Hăncescu, președintele FSLI.

 

Sunt situații în care se pot face cursurile față în față. Ministerul și cadrele didactice au susținut varianta cea mai corectă. În plus, peste 50% dintre cadrele didactice s-au vaccinat deja, arătând că vor să ajungem cât mai repede la o situație de normalitate.

 

Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret”

 

 

Au fost eforturi mari și pentru a se elimina masca la orele de sport. E absurd să facă ora de sport în aer liber cu masca pe față. În cele din urmă au acceptat și cei din Ministerul Sănătății.

 

65.000 de elevi au rămas cu situația școlară neîncheiată din cauză că nu s-au putut face orele online.

×