x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Pedagogi şcoliţi pentru performanţe de top

Pedagogi şcoliţi pentru performanţe de top

de L. Budin    |    24 Oct 2019   •   12:00
Pedagogi şcoliţi pentru performanţe de top

Unu din cinci copii părăseşte şcoala înainte de termen, doi din cinci copii sunt analfabeţi funcţional. Cifrele astea par de-acum banale - nu însă şi pentru câteva organizaţii şi asociaţii, care şi-au propus să-şi unească forţele şi să demareze un proiect naţional de transformare a sistemului educaţional. S-au înscris în program 700 de şcoli din ţară, iar primele o sută de unităţi de învăţământ au început deja procesul de reformare. Schimbarea nu începe însă din bancă, ci de la catedră.

 

Au avut loc deja primele întâlniri dintre formatori şi cadrele didactice de la 114 şcoli din ţară. „O alianţă de parteneri din educaţie şi business” - aceasta este Edu Networks, reţeaua care şi-a propus să susţină gratuit nu elevii, ci profesorii şi să-i înveţe să transforme şcolile din comunitatea lor. Până acum, în reţea şi-au unit forţele 9 organizaţii neguvernamentale cu experienţă în educaţie şi câteva companii. Împreună, trimit în unităţile de învăţământ peste 68 de experţi educaţionali şi peste 50 de mentori din mediul de afaceri, aceştia din urmă având rolul de le a dezvolta profesorilor abilităţi de leadership. Ţelul final este ca, până în 2035, sistemul educaţional din România să ajungă în topurile europene.

 

Comunicare şi facilitarea învăţării

Practic, misiunea Edu Networks este să-i educe pe cei care educă, ne explică Silvia Herman, manager de proiect. Procesul acesta durează patru ani: mai întâi sunt „şcoliţi” învăţătorii, profesorii, directorii, apoi sunt implicaţi în proces şi părinţii, împreună cu alţi actori din comunitate. „Cu cadrele didactice, se lucrează pe partea de dezvoltare şi creştere personală, pe partea de comunicare, de management al carierei profesionale”, spune Silvia Herman. „Ne concentrăm şi pe modul în care profesorii pot facilita învăţarea, pe partea de literaţie - cum ar trebui să-şi organizeze pedagogii activităţile, ca să crească, la cei mici, nivelul de scris, citit şi de înţelegere a scris-cititului. Fiindcă asta e una din marile probleme la noi, în momentul de faţă.”

 

Şcoli grupate pe criterii geografice

Cum funcţionează lucrurile? Şcolile publice cu rezultate medii/slabe, dar cu dorinţă de a schimba situaţia, au fost invitate să se înscrie în program. Din şcolile selectate într-o primă instanţă, câte 10-16 au fost grupate împreună, criteriul fiind apropierea geografică (unităţile nu trebuie să fie la o distanţă mai mare de două ore una de alta). Grupele pot cuprinde nu doar şcoli primare şi gimnaziale, ci şi grădiniţe, licee sau şcoli profesionale, astfel încât să se acopere traiectoria educaţională completă a unui copil. Agregarea pe criterii geografice are un rost precis: în felul acesta, comunităţile se schimbă şi îşi folosesc resursele împreună. Iar formatorilor le este mai uşor să lucreze cu toţi profesorii dintr-o zonă anume.

 

Centre ale schimbării

Anul acesta au aplicat 700 de şcoli, din care au fost fost selectate 114, ne spune Silvia Herman. În aceste 114 unităţi, formatorii au început deja lucrul, proces care va dura 4 ani. Apoi, la anul, vine rândul altor 100 de şcoli rămase în aşteptare, care intră în program tot pentru 4 ani - şi aşa mai departe. Se vor face evaluări anuale şi se va redacta un raport final. „Până în 2035, sperăm să lucrăm cu un număr reprezentativ de şcoli, astfel încât schimbarea să fie ireversibilă. Aceste unităţi de învăţământ vor deveni ele însele centre ale schimbării în regiune, pe principiul bulgărelui de zăpadă”, spune Silvia Herman.

 

Edu Networks este un parteneriat între următoarele organizaţii fondatoare: Asociaţia Pentru Valori În Educaţie, Fundaţia Noi Orizonturi, Romanian Business Leaders, OvidiuRo, Finnish Teacher Training Center şi Asociaţia Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice. Acestora li s-au adăugat şi alte organizaţii, iar lista este deschisă. Toate acţionează împreună pentru reducerea abandonului şcolar, scăderea analfabetismului funcţional, îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, creşterea motivaţiei şi dezvoltarea de abilităţi noi pentru profesori.

 

9 grupuri a câte 10-16 şcoli au intrat anul acesta în programul Edu Networks.

×