x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pentru o viaţă sănătoasă, citiţi cel puţin o oră pe zi!

Pentru o viaţă sănătoasă, citiţi cel puţin o oră pe zi!

de Diana Scarlat    |    22 Mar 2011   •   14:35

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a semnat astăzi un protocol de colaborare, în cadrul Programului Naţional Biblionet – lumea în biblioteca mea. Prin acest program, Ministerul, împreună cu asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din Românias (ANBPR), şi fundaţia IREX, se angajează să sprijine transformarea bibliotecilor publice în instituţii cu vocaţie comunitară şi speră să convingă mai mulţi români să pună mâna pe o carte, măcar din când în când.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a promis că va face tot posibilul pentru a reuşi să aducă noi achiziţii de carte pentru bibliotecile pe care le are în subordine, dar a recunoscut că nu e foarte optimist în privinţa fondurilor pentru aceste achiziţii.

Cu idei şi soluţii concrete au venit la final elevii premiaţi în cadrul evenimentului, în concursul “Azi n-am fost la bibliotecă”, pentru care copiii au reuşit să facă scurte filmuleţe persuasive, pe care tot ei le-au propus ca material tocmai bun pentru a fi folosit pe post de spoturi publicitare pentru încurajarea lecturii. Elevii sunt gata să ofere gratuit spoturile pe care le-au realizat singuri sau cu ajutorul familiei şi-al vecinilor, scutind astfel câteva zeci de mii de euro pe care le-ar investi ministerul în mod normal într-o astfel de campanie, pentru creaţie.

Bogdan Baciu, elev la Coleguiul Naţaional Nicu Ganea din Fălticeni, clasa a XI-a D, care a participat la concursul organizat de Ministerul Culturii şi care a primit premiul trei pentru “Căţi exclusiv pentru citit”, a propus autorităţilor prezente la eveniment şi partenerilor un slogan pentru care firmele de publicitate ar plăti câteva mii de euro unui creativ: “Pentru o viaţă sănătoasă, citiţi cel puţin o oră pe zi!” (pentru care ar trebui să ceară drepturi de autor, dacă va fi folosit). Liceanul i-a propus ministrului Culturii să se gândească la o serie de spoturi televizate pentru încurajarea cititului, pe principiul folosit pentru a determina populaţia să evite excesul de substanţe care dăunează sănătăţii sau să facă mişcare.

Protocolul semnat astăzi stabileşte cadrul de colaborare între trei entităţi esenţiale în procesul de consolidare a bibliotecilor şi de extindere a serviciilor de bibliotecă de înaltă calitate. Bazându-se pe contribuţia financiară şi de experienţă în proiecte similare a Programului Biblionet, precum şi pe profesionalismul ANBPR, acţiunile ce se vor desfăşura în contextul acestui Protocol vor permite repoziţionarea bibliotecii publice nu doar ca centru de servicii IT pentru comunitate (prin care se asigură atât accesul la tehnologie, cât şi instruirea populaţiei în acest domeniu), ci şi ca pol de dezvoltare comunitară prin cultură. “Rolul bibliotecilor şi al bibliotecarilor se schimbă, peste tot în lume, iar această ajustare la nevoile societăţii este accelerată de explozia de informaţie la care suntem expuşi. Echiparea bibliotecilor cu tehnică performantă şi specializarea bibliotecarilor pentru a oferi noi servicii de bibliotecă sunt paşi obligatorii pentru succesul acestei schimbări. Programul Biblionet şi ANBPR au dovedit, prin acţiunile de până acum, că sunt parteneri pe care ne putem bizui în acest demers şi sunt sigur că acest Protocol va potenţa eforturile noastre, iar evoluţiile vor fi evidente”, precizează ministrul Kelemen Hunor.

În privinţa concursului “Azi n-am fost la bibliotecă”, adresat elevilor de liceu şi desfăşurat prin programul Biblionet, în cadrul acestuia, elevii de liceu au fost invitaţi să-şi exprime prin film, fotografie sau grafică opinia privind prezentul şi viitorul bibliotecilor în România. Cele 169 de proiecte au fost jurizate de Radu Pavel Gheo (scriitor şi eseist) şi Florin Lăzărescu (scriitor şi scenarist), iar câştigătorii sunt următorii: Secţiunea Slogan/design: Premiul 1: a fost obţinut de Petru Malaxa, din Galaţi, premiul al doilea, de Sebastian Strajan, din Blaj, iar premiul al treilea, de Cosmin Şuţu, din Călăraşi. Secţiunea Filme scurte, premiul întâi afost obţinut de Iulia Bălan şi Cristina Gabriela Brebenel, din Grădiştea, Vâlcea, premiul al doilea, de Renato Şolcă, din Galaţi, iar premiul al treilea, de Paul Nistor şi Bogdan Baciu, din Fălticeni. La secţiunea Proză în poze, premiul întâi a fost câştigat de Mihai Morar, din Cluj-Napoca, premiul al doilea, de Ioana Andrada Tudorie, din Galaţi, iar premiul al treilea, de Margareta Cucli-Iane, din Constanţa.

Programul Biblionet constă în donarea către bibliotecile publice din România de echipamente IT cu acces la Internet, în programe de instruire pentru bibliotecari, precum şi în acţiuni de sensibilizare a publicului larg faţă de lectură şi rolul instituţiei bibliotecii în viaţa comunităţii. Programul contribuie astfel la crearea şi dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în ţara noastră. Programul Biblionet are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari.

×