x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Peste 500 de studenți au beneficiat de energie suplimentară educațională

Peste 500 de studenți au beneficiat de energie suplimentară educațională

03 Iul 2020   •   15:20
Peste 500 de studenți au beneficiat de energie suplimentară educațională

Implicată constant în reducerea abandonului școlar timpuriu, Universitatea POLITEHNICA din București , în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, a reușit ,printr-o serie de proiecte socio-educaționale, să crească substanțial gradul de interes în aria studenților săi de anul I față de studiile superioare, rata abandonului școlar înregistrând scăderi semnificative. Un astfel de exemplu poate fi dat prin proiectul ROSE (Romania Secondary Education Project) este finanțat de - Education - World Bank Group și implementat de către Ministerul Educației Naționale.

 

            Un fenoment tot mai des întâlnit în rândul tinerilor români este reprezentat de abandonul școlar timpuriu (18-24 ani) care, potrivit statisticilor indică un procentaj de 16,4% pentru țara noatră, comparativ cu o medie UE de 10,6%, în timp ce ponderea absolvenților de studii superioare (30-34 ani) este 24,6% pentru România, media la nivel european fiind 40,7%.

 

            Proiectul derulat în perioada 2017-2020, în cadrul  Facultatii de EnergeticăUniversitatea POLITEHNICA din Bucuresti, denumit generic-INCREASECreşterea Retenției în Studiile universitarE în cadrul INvAțământului energetic” a implicat 22 de cadre didactice și 521 de studenti, dintre care 17 având calitatea de tutore-student, 504 studenți aparținând grupului țintă al proiectului. Beneficiarii direcți ai  INCREASE au fost studenții înmatriculați în primul an de studiu din cei trei ani de implementare, din care 301 provin din grupuri dezavantajate.

 

            La debutul acestui amplu proiect , obiectivul general a fost acela de creștere a ratei de retenție a studeților din primul an universitar la 84,5%, Facultatea de Energetică înregistrând în anul universitar 2018 – 2019 o rată de promovare după anul I de studii de licență de 86,7%, în timp ce pentru anul universitar 2019-2020, estimările conduc către o creștere de peste trei procente.

           

INCREASE a derulat activități ce au vizat:

·       Ridicarea nivelului de cunoştinţe generale prin pregatirea suplimentară a studenților la discipline fundamentale precum matematică și fizică, sau mai buna insușire a unor limbi străine de circulație intrenațională precum engleza și franceza.

 

·       Integrarea socială și academică mai facilă a studenților de anul I prin activități de coaching, dezvoltare personală, tutorat, precum și sesiuni de consiliere psihologică.

 

·       Orientare în carieră prin activitati de consiliere profesională cu prezentarea abilităților şi competențe socio-profesionale specifice domeniului energetic, vizite de studiu la muzee tehnice, dar și la obiective energetice de referință din România, dar și ateliere de lucru în cadrul cărora studenții și-au însușit principiile de funcționare a instalatiilor energetice.

 

            În cadrul proiectului ROSE-INCREASE dedicat Facultății de EnergeticăUniversitatea POLITEHNICA București - joi 02.07.2020 și vineri 03.07.2020 - începând cu ora 11:00 vor avea loc, în aer liber, în Curtea interioară a Facultății , ultimele întâlniri cu studenții grupului țintă. Cu acest prilej vor fi trecute în revistă, împreună cu studenții participanți, activitățile desfășurate în cadrul proiectului, iar fiecărui student al grupului țintă i se va oferi cate o tabletă electronică, în scopul susținerii activităților online desfășurate în facultate. Întâlnirea se va realiza cu grupuri mici de studenți și cu respectarea tuturor condițiilor impuse de pandemia COVID 19.

 

Este de menționat faptul că proiecte similare se vor dezvolta sau se află în curs de derulare și în aria altor facultăți din cadrul UPB, conducerea Universității punând un accent deosebit pe scăderea accelerată a abandonului școlar și formarea profesională a viitorilor ingineri, superpozabilă marilor centre universitare de profil ale lumii.

×
Subiecte în articol: Universitatea Politehnica Bucureşti