x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Situație dramatică în educație. 28% dintre elevi nu pot urma cursuri online

Situație dramatică în educație. 28% dintre elevi nu pot urma cursuri online

19 Oct 2020   •   14:02
Situație dramatică în educație. 28% dintre elevi nu pot urma cursuri online

Într-o țară în care analfabetismul funcțional este la cote înalte și în timp ce țările europene caută soluții pentru a lua măsuri sanitare, astfel încât să nu afecteze educația copiilor, închiderea școlilor în România este dramatică pentru 28% dintre elevi, din cauza faptului că aceștia nu au acces la învățământul online. Mai mult, 43% dintre cadrele didactice nu dispun de resurse suficiente, arată un studiu realizat de Organizația Salvați Copiii. 

„Criza socială îi afectează mult mai grav pe cei vulnerabili, iar pentru copii, îngrădirea accesului la educație are consecințe greu, dacă nu imposibil, de corectat ulterior. Neparticiparea școlară nu e o opțiune în nicio societate, din contră, educația trebuie protejată în acest context atât de dificil”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației.

Circa 275.000 de copii cu vârste între 7 și 17 ani nu urmau nicio formă de învățământ la începutul anului, potrivit INS. 

Cu 10% mai mulți copii de grădiniță și din învățământul primar, care locuiesc în mediul rural, nu au acces la educație, față  de cei din orașe. Același decalaj este și pentru elevii de liceu, potrivit anchetelor sociologice. 

„Rezultatele acestei analize sunt cu adevărat alarmante: aproape 30% dintre copii și părinții cu copii în școală declară că nu dețin resursele materiale necesare învățământului online.

În ultimele luni, sute de mii de copii au fost lăsați în urmă de către sistemul educațional din România.

Putem trata acest eșec ca pe o lecție din care să extragem două concluzii principale: în primul rând, măsurile sociale, precum asigurarea accesului la internet pentru elevi și acordarea corespunzătoare a burselor școlare, sunt indispensabile în acest context, iar în al doilea rând, este esențial să înțelegem cu toții faptul că școala nu va mai arăta niciodată ca înainte. Avem o oportunitate uriașă de a evolua, de a face lucrurile mai bine. Ține de fiecare dintre noi să profităm de această oportunitate”, a spus Rareș Voicu, președinte Consiliul Național al Elevilor.

Studiul a fost reralizat în 915 unități preuniversitare din 40 de județe.

 

×
Subiecte în articol: salvati copiii online copii scoala