x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Strada din faţa şcolii, pericol de moarte pentru elevi

Strada din faţa şcolii, pericol de moarte pentru elevi

de Theodora Şutiu    |    28 Mai 2019   •   10:02
Strada din faţa şcolii, pericol de moarte pentru elevi
Sursa foto: Victor Stroe

Cele mai multe accidente pietonale au loc în zonele aglomerate din oraşe, cu trafic intens, din cauza şcolilor din vecinătate, a centrelor comerciale, pieţelor şi a parcurilor care atrag în fiecare zi mulţi vizitatori. Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, victimele sunt în foarte multe dintre cazuri elevi şi sunt cauzate în principal de neatenţie, dar şi de viteza excesivă.

În cadrul studiului, numit „School-Aged Pedestrian–Vehicle Crash Vulnerability”, a urmărit identificarea vulnerabilităţilor la accidentele pietonale ce implică copii și tineri de vârstă şcolară, cu scopul de a veni în sprijinul autorităţilor locale în vederea implementării unor noi măsuri de siguranţă a traficului urban. Cercetătorii recomandă, pentru evitarea acestor accidente, limitările de viteză, stabilirea de noi intersecții semnalizate, introducerea de noi treceri de pietoni, dar mai ales creşterea gradului de conștientizare în rândul elevilor.

Stratistică terifiantă

Numărul de victime de vârstă școlară a reprezentat 13% din totalul de victime pietonale în anul 2016, procent uşor în scădere faţă de 2012 și 2015.  În ceea ce privește factorii comportamentali, 55% din accidentele rutiere în care au fost implicate persoane de vârstă școlară au fost cauzate de responsabilitatea pietonilor, 34% de responsabilitatea șoferilor, iar 4% au survenit datorită altor cauze.

Studiul a analizat 1305 de accidente pietonale în care au fost implicate persoane de vârstă școlară (2 – 20 de ani), ce au avut drept consecințe 222 de morți și răniți grav.

25.300 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile României în 2017 şi multe altele au suferit vătămări grave

 

×