x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Topul celor mai bune universități din România

Topul celor mai bune universități din România

de Diana Scarlat    |    29 Iun 2017   •   15:05
Topul celor mai bune universități din România
Sursa foto: Adrian Manolache

Studenții care vor să devină absolvenții unor universități prestigioase din Româ­nia au acum la dispoziție un top realizat în a doua jumătate a anului trecut, care clasifică instituțiile de învățământ superior conform mai multor criterii de perfor­manță. Primul raport asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar a fost prezentat în noiembrie 2016, de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cerce­tării Ştiinţifice. Raportul ar trebui să fie făcut în fiecare an, cu datele actualizate.

Concluzia Raportului Exercițiului Național de Metaranking Universitar din 2016 arată că 20 de universităţi din România, toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor. Din top 20, cele mai bune cinci instituții de învățământ superior intră în categoria univer­sităţilor româneşti cu potenţial de excelenţă, vizibile şi cu impact interna­țional: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1), Universitatea din București (2), Universitatea Politeh­nica din București (3), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (4) şi Universitatea de Vest din Timișoara (5). Următoarele 15 instituții din acest clasament ocupă locurile 6, 7 și 8, fiind grupate pe poziții de egalitate mai multe universități care fac parte tot din categoria celor vizibile pe plan internațional. Analiza s-a făcut preponderent pe baza unor criterii și indicatori academici unanim recu­noscuți pe plan mondial. În raport se specifică faptul că instituțiile care nu se regăsesc în acest clasament nu sunt prezente în niciun clasament internațional analizat. Studiul a fost realizat pe baza mai multor tipuri de clasamente care au fost selectate pornind de la analizele IREG – Observatory on Academic Ranking and Excellence și analiza UNESCO 2016.

Concurența, în funcție de specializări

În funcție de numărul de candidați care s-au înscris în ultimii ani, Universitatea din București este pe primul loc. Anul trecut au depus dosare peste 20.000 de candidați și s-a păstrat trendul din ultimii trei ani, de a avea peste 70 de candidați pe un loc la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Limbi Moderne Aplicate, unde au fost doar zece locuri bugetate și 759 de candidați. Și Babeș-Bolyai a primit peste 18.000 de dosare de înscriere, iar cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Matematică și Informatică, unde anul acesta s-au înscris deja 1.700 de elevi, încă din luna aprilie. În topul celor mai căutate specializări, la universitățile românești de top au rămas, în ultimii trei ani, Administrarea Afacerilor, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Drept și Facultatea de Medicină. Politehniștii caută facultățile de Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, dar și Facultatea de Transporturi.

Facultățile fără căutare își pierd studenții

La polul opus se află universitățile care nu reușesc să convingă nici măcar un număr suficient de candidați pentru a ocupa locurile la buget, la anumite facultăți sau speci­alizări care nu mai au legătură cu piața forței de muncă. Raportul de la finalul anului trecut arată că din totalul de 92 de universități active în România, patru sunt în fază de lichidare. În ultimii ani s-a constatat că probleme sunt inclusiv la universitățile de stat, iar rectorii fac cereri pentru a transforma locurile neocupate la ciclul I de licență în locuri pentru masterate, astfel încât să nu se piardă finanțarea.

 

Top 20 cele mai bune universități, pe criterii internaționale

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1)

Universitatea din București (2)

Universitatea Politehnica din București (3)

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (4)

Universitatea de Vest din Timișoara (5)

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București (6)

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca (6)

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași (6)

Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași (7)

Universitatea Politehnica din Timișoara (7)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (7)

Universitatea Transilvania din Brașov (7)

Academia de Studii Economice din București (8)

Universitatea din Craiova (8)

Universitatea Dunărea de Jos din Galați (8)

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (8)

Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara (8)

Universitatea din Oradea (8)

Universitatea Ovidius din Constanța (8)

Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești (8)

Universitățile situate pe aceeași poziție sunt trecute în ordine alfabetică.

×
Subiecte în articol: top 20 universităţi