x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitatea Babeș-Bolyai, singura instituție de învățământ superior din România în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai, singura instituție de învățământ superior din România în clasamentul Shanghai

15 Aug 2021   •   18:45
Universitatea Babeș-Bolyai, singura instituție de învățământ superior din România în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din țară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai (Academic Ranking of Word Universities/ARWU), publicitat duminică. UBB ocupă poziția 800-900 la nivel internațional.

În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care în jur de 2.000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate în ARWU, iar 1.000 dintre acestea, reprezentând aproximativ primele 3% dintre universitățile lumii, au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU).

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din țară inclusă în acest prestigios clasament Shanghai (ARWU).

„Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) este primul, cel mai cunoscut și cel mai pretențios clasament/ranking internațional al universităților. Mizând mai ales pe indicatori absoluți, în acest clasament/ranking se intră numai dacă chiar contezi și ai un rol important în lumea academică internațională, altfel spus te vezi și ai impact global, dincolo de o eficiență internă inerentă. Prin prezența UBB în ARWU, România are o universitate în top 1.000 internațional și se vede astfel în liga mare a universităților! În plus, tinerii români pot rămâne în țară, pentru a studia la o universitate din liga marilor universități ale lumii. Așa cum am mai spus în diverse contexte, pentru noi această prezență constantă în ARWU în ultimii ani este cu atât mai semnificativă cu cât clasamentul se bazează doar pe publicații din componenta de științe și (parțial, prin articole) de științe sociale, exprimate în articole indexate Web of Science. Asta în timp ce UBB are șapte (7) facultăți și 28% din personalul academic în domeniul artelor/științelor umaniste – iar domeniul arts & humanities nu se consideră în acest clasament/ranking -, iar alte opt facultăți de științele sociale (având 42% din personalul academic) nu publică ca practică curentă articole, ci (și) cărți care, din nou, nu sunt reliefate în acest clasament/ranking. Așadar, reușim această performanță, doar cu 30% din personalul academic al UBB care se regăsește în cele șapte facultăți de știință-inginerie, la care se adaugă unele publicații din zona științelor sociale în forma articolelor indexate Web of Science”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În timp ce România are o singură universitate în acest clasament prestigios, Ungaria are patru, iar Polonia 10.

Clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) se bazează pe indicatori (1) educaționali (ex. absolvenți cu premiul Nobel), (2) de cercetare (ex. publicații în Nature/Science și/sau indexate Web of Science – Science și Social Science Index) și (3) de calitate a resursei academice (ex. premii Nobel, Highly Cited Researcher).

Mediafax

×
Subiecte în articol: babes bolyai