x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ziua Copilului, sărbătorită cu lecții de antreprenoriat

Ziua Copilului, sărbătorită cu lecții de antreprenoriat

de Diana Scarlat    |    02 Iun 2021   •   07:55
Ziua Copilului, sărbătorită cu lecții de antreprenoriat

Cu muzică, dans, prăjituri de casă și sucuri naturale de fructe, făcute în fața oaspeților, zeci de copii de toate vârstele au sărbătorit de ziua lor, la Satul Prunilor, în Județul Dâmbovița. Prima sărbătoare de Ziua Copilului cu mai puține restricții, în aer liber, le-a adus celor mici bucuria de a se juca și de a-nvăța împreună, în mijlocul naturii. Au aflat de la adulți ce este un antreprenor, cum își pot face propria afacere, dar și cum pot afla dacă au talent pentru a deveni artiști. Un pictor de icoane din comuna Pietroșița i-a ajutat să facă un pas înainte în tainele artelor plastice, iar premiul pentru cel mai bun desen va fi acordat de cel mai tânăr antreprenor din satul lor, care la 20 de ani are o florărie de succes.

 

Dansurile și baloanele i-au ajutat pe copii să uite de frigul de afară, de ziua lor, la Satul Prunilor. Iar puținii adulți care le-au pregătit surprize celor mici le-au captat atenția, povestindu-le câte ceva din tainele antreprenoriatului. Captați de prăjiturile și de sucurile de fructe pe care gazdele  le-au preparat chiar în fața lor, micuții au aflat cum poate începe povestea unei afaceri de succes. „Mulți dintre voi aveți meri, peri și pruni acasă, aveți livezi. Iată cum banalele mere se pot transforma într-o viitoare afacere pe care o veți putea începe chiar voi, cu o idee, cu inițiativă și cu un aparat nu foarte complicat. Noi facem sucurile de fructe chiar aici, în fața oaspeților, cu acest aparat pe care mulți dintre voi îl puteți folosi chiar de la vârsta de acum”, le-a explicat Bogdan Clinciu, gazda de la Satul Prunilor. Apoi le-a explicat, pe înțelesul lor, cum trebuie să respecte regulile de igienă și legislația. Partea mai complicată a workshopului de antreprenoriat a fost puternic îndulcită cu sucurile făcute demonstrativ, în timpul prezentării, din mere, banane, caise și alte fructe. 

 

Concurs de talente cu premii

Distracția s-a mutat, apoi, pe hârtie, unde au fost invitați să deseneze. Pictorul Vasile Neguș, din satul Dealu Frumos, le-a povestit cum pot deveni pictori de icoane. Scurta lecție despre tainele picturii s-a terminat cu un concurs de desen, la care au participat 20 dintre cei mai curajoși sărbătoriți. Premiile au fost acordate de juriul format din antreprenorii prezenți, iar tema a fost aleasă chiar de copii, după ce Alexandru Lupoiu, cel mai tânăr și talentat maestru al florilor din nordul județului Dâmbovița, le-a prezentat povestea afacerii lui de succes: florăria din orașul Fieni, care deja a cucerit inimile tuturor. Concurenții au desenat florile prezentate atât ca exemplu de afacere de succes, cât și ca model pentru micii desenatori. „Toate desenele sunt frumoase și vă felicit pe toți. Noi am stabilit și o ierarhie, totuși, iar pentru desenul care a primit premiul I voi face un aranjament floral special”, le-a spus copiilor tânărul antreprenor Alexandru Lupoiu. Simina Opincă, de 12 ani, a fost desemnată câștigătoare. „Când eram mai mică îmi doream să devin polițistă. Nu cred că voi fi pictoriță, dar aș vrea să-mi deschid o afacere, poate ceva în modelling. Dar mai întâi trebuie să cresc și să învăț”, ne-a spus Simina, foarte emoționată după ce a fost desemnată câștigătoare. Premiul al II-lea a fost primit de Ana Maria Badea, de 13 ani, iar premiul al III-lea a revenit unui număr mai mare de concurenți: Alina Elena Sănducă, de 12 ani, Georgian Sebastian Iosif, de 10 ani, Maia Ioana Neghină, de 9 ani, Melisa Ioana Melisa, de 11 ani și Andreea Andrei Dumitrache, de 11 ani.

 

Printre celelalte idei de antreprenoriat prezentate au fost în domeniul agroturismului, comerțului și al creației artistice. Copiii din nordul județului Dâmbovița au avut pentru prima oară un workshop de antreprenoriat.

 

 

 

La vârste fragede, mulți dintre copiii din comuna Pietroșița și din împrejurimi au înțeles deja că locuiesc într-o zonă  superbă, ce poate fi transformată în destinație turistică. Lecțiile de antreprenoriat i-ar putea ajuta să se dezvolte ca viitori oameni de afaceri. Ideile pe care deja le au s-ar putea transforma în business local, dacă în continuare cei mici vor fi îndrumați prin mai multe lecții de antreprenoriat. Micuții au aflat, cu ocazia workshopurilor susținute ieri, de ziua lor, ce este și ce face un jurnalist și cum ar putea să devină și ei viitori influenceri, cum ar putea lucra la un trust de presă sau cum pot deveni bloggeri și vloggeri.       

×
Subiecte în articol: ziua copilului Pietroșița