x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe NYT: 1,5 milioane de newyorkezi nu-și permit să mănânce

NYT: 1,5 milioane de newyorkezi nu-și permit să mănânce

de Şerban Mihăilă    |    22 Oct 2020   •   09:43
NYT: 1,5 milioane de newyorkezi nu-și permit să mănânce

Devenit epicentrul pandemiei din Statele Unite, New York se confruntă cu o criză fără precedent. Circa 1,5 milioane de newyorkezi nu-și mai permit să cumpere hrană și stau la cozi interminabile la băncile de alimente sau la „cantinele săracilor”. Solicitările pentru aceste alternative sociale au crescut cu până la 500%, relatează „The New York Times”.

 

Pe peroanele de la metrou, pe trotuarele din fața teatrelor de pe Broadway sau așteptând să intre la piscinele publice în verile toride, newyorkezii sunt obișnuiți cu cozile. „Pe măsură ce pandemia s-a cuibărit în oraș, foamea i-a aruncat însă pe zeci de mii de newyorkezi într-un alt tip de coadă. Ei stau la rând acum, mulți pentru prima oară, la depozitele de alimente. Circa 1,5 milioane de oameni nu-și mai permit să cumpere hrană”, scrie cotidianul „The New York Times”. „Într-un moment în care simțim că totul ne scapă de sub control, inclusiv aerul pe care îl respirăm, mâncarea încă ne oferă o consolare. Hrana este rutină. Mâncarea înseamnă familie”, continuă publicația americană, care a realizat un reportaj între oamenii care stau la rând, să aibă ce pune pe masă. Îmbulzeala la serviciile sociale, într-un oraș de circa 8,8 milioane de locuitori, vine atât ca urmare a șomajului, care a atins cote alarmante, cât și a închiderii unei treimi din băncile de alimente și a cantinelor sociale, în mare parte din cauza lipsei de personal, mai exact a voluntarilor care se tem să nu contracteze noul coronavirus. Precum ratele de infectare cu COVID-19, nici foametea nu s-a răspândit în mod egal. Cele mai multe dintre băncile de alimente care s-au închis se află în zone precum Queens sau Bronx, acolo unde se înregistrează cea mai ridicată rată de șomaj din oraș. Astfel, celelalte depozite de hrană și cantine sociale sunt suprasolicitate, unele lucrând chiar 24 de ore, timp de șapte zile. „Am mai funcționat în situații de calamitate, dar nimic nu se compară cu ceea ce trăim acum”, a remarcat Alexander Rapaport, directorul executiv al unui lanț de cantine sociale, citat de „FOX 5 NY”. El a precizat că nivelul solicitărilor pentru serviciile oferite de rețeaua sa a crescut cu 500% față de cererile existente înaintea pandemiei.  

Servicii vitale

Banca de alimente este o organizație caritabilă non-profit, care colectează gratuit hrană, într-un spațiu special dedicat. Produsele alimentare sunt apoi triate și pregătite pentru a fi livrate imediat, gratuit, persoanelor care întâmpină dificultăți financiare în procurarea hranei. Acest serviciu se află la dispoziția tuturor celor interesați să devină parteneri ai băncii de alimente. Poate fi vorba de companii care produc, stochează, livrează sau comercializează astfel de bunuri, dar și de persoane private. Important este ca toate să accepte să doneze băncii bunurile, care apoi vor fi oferite gratuit unor organizații ce gestionează servicii de asistență socială. Hrana colectată provine din recuperarea sistematică a produselor alimentare comestibile, care, din diferite motive, și-au pierdut valoarea economică de piață. Este vorba despre produsele care prezintă erori de ambalare, de etichetare și de gramaj, cele provenite în urma activităților promoționale încheiate, mostrele gratuite, produsele care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului, cele rămase în urma schimbării strategiei de marketing, cele rămase la închiderea unui magazin sau a unei afaceri sau cele aflate în apropierea datei de scadență. Băncile de alimente există în SUA de peste 40 de ani, iar în Europa, de peste 30 de ani. La rândul lor, cantinele sociale sunt centre unde hrana este oferită persoanelor înfometate fie gratis, fie contra cost, la un preț extrem de mic. Aceste cantine își procură hrana gratis, de la băncile de alimente, sau la un preț foarte mic, deoarece sunt considerate, la rândul lor, organizații caritabile. Deseori, cantinele sociale sunt plasate în comunități sărace și beneficiază de personal din rândul organizațiilor de voluntari. Deși există

„Am mai funcționat în situații de calamitate, dar nimic nu se compară cu ceea ce trăim acum”.

Alexander Rapaport, directorul executiv al unui lanț de cantine sociale

 

 

×