x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război la Londra. 16.000 de poliţişti încearcă să recupereze capitala britanică din mâinile barbarilor şi să oprească violenţele fără precedent

Război la Londra. 16.000 de poliţişti încearcă să recupereze capitala britanică din mâinile barbarilor şi să oprească violenţele fără precedent

de Marina Constantinoiu    |    Sînziana Stancu    |    09 Aug 2011   •   11:39
Război la Londra. 16.000 de poliţişti încearcă să recupereze capitala britanică din mâinile barbarilor şi să oprească violenţele fără precedent

Comitetul de urgenta al Guvernului britanic, "Cobra", a fost convocat de urgenta ieri-dimineata de premi­e­rul David Cameron, pentru a ana­liza gravitatea revoltelor de strada ce au degenerat, in numai trei zile, intr-un adevarat razboi, in care se petrec sce­ne ca in cea de-a doua conflagratie mon­diala. Londra arata ca in timpul bom­bardamentelor. Cladiri seculare, cu valoare de patrimoniu, care au sca­pat si de bombele nazistilor au fost transformate acum in scrum de re­belii care au facut din uciderea, joia tre­cuta, a unui locuitor din cartierul londonez "multicultural" Tottenham, majoritar sarac, un prilej de revolte violente de strada, incendieri de masini si case, de jafuri si de alte orori.

Citeste si: 'Culmea democratiei', Iranul cere Marii Britanii sa opreasca violentele politistilor


Departe de a fi fost stavilite, aceste barbarii s-au extins, cuprinzand rapid intreaga capitala britanica. Ieri-dimineata deja fusese mobilizat un dispozitiv de forte de ordine fara precedent, de 16.000 de politisti, ca sa "recucereasca", practic, Londra. Pana acum, din tabara rebelilor au fost arestate 650 de persoane, iar 69 dintre acestea au fost deja acuzate de diferite delicte. De asemenea, trei dintre cei arestati sunt banuiti de tentative de asasinare a unor politisti.

Tot ieri s-a inregistrat si prima victima a violentelor. Un barbat in varsta de 26 de ani, impuscat intr-o masina luni seara, in timpul revoltelor de la Londra, a decedat, a anuntat marti po­­litia. Victima, care nu a fost identi­fi­cata, a fost descoperita intr-o ma­­si­na luni, in jurul orei 21:15 (23:15 ora Ro­ma­niei), in cartierul Croydon (sud), unde mai multe cladiri au fost in­cendiate in timpul violentelor, a precizat politia intr-un comunicat. Barbatul fusese "spitalizat in stare grava".

"Veti simti puterea fortei legii. Iar daca sunt suficient de mari ca sa comiteti astfel de crime, atunci sunteti suficient de mari ca sa suportati si consecintele", a fost mesajul premierului David Cameron catre razvratiti. El s-a reintors de urgenta din vacanta pe care o petrecea cu familia in Toscana, pentru a rezolva situatia din Londra. "Desigur ca vom face tot ceea ce este necesar pentru a reinstaura ordinea pe strazile brita­nice, astfel incat acestea sa fie sigure pentru cei care respecta legea", a adaugat Cameron, precizand ca revoltele reprezinta "criminalitate, pur si simplu", care trebuie "confruntata si invinsa".

Dar violentele si jafurile din Londra s-au extins, in noaptea de luni spre marti, in alte doua orase din Marea Britanie, Birmingham (centru) si Liverpool (nord-vest). Politia a confirmat arestarea a 87 de tineri care, in centrul orasului Birmingham, spargeau geamurile magazinelor si comiteau jafuri. Un comisariat din Birmingham a fost incendiat. La Li­verpool, politia locala a anuntat ca se confrunta cu scene de violenta si ca au fost incendiate mai multe masini. "Nici o violenta nu va fi tolerata pe strazile din Liverpool si am luat masuri rapide si ferme pentru a raspunde", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Andy Ward.

Marti dimineata, imagini cu imobile in flacari si magazine atacate cu pietre si jefuite erau prezentate de toate posturile de televiziune brita­nice. Semn al tensiunii crescande din tara, meciul amical de fotbal Anglia – Olanda prevazut pentru miercuri pe stadionul Wembley din Londra a fost anulat de Federatia In­ter­na­ti­o­nala. Ministrul de Interne, Theresa May, a calificat aceste violente ca "acte pur criminale", promitand ca responsabilii vor fi adusi in justitie. "Nu exista scuze pentru asemenea infractiuni", a declarat ea presei. Mi­nis­trul le-a cerut de asemenea pa­rin­tilor sa-si supravegheze mai bine ­co­piii, in urma marturiilor privind pre­zenta unor copii de zece ani printre ti­nerii care au comis jafuri. May pare sa excluda insa in acest stadiu recur­ge­rea la armata sau la tunuri de apa. Ministrul de Interne, Theresa May, a calificat aceste violente ca "acte pur criminale", promitand ca responsa­bilii vor fi adusi in justitie.

Ministrul le-a cerut de asemenea parintilor sa-si supravegheze mai bine copiii, in urma marturiilor privind prezenta unor copii de zece ani printre tinerii care au comis jafuri. May pare sa excluda insa, in acest stadiu, recurgerea la armata sau la tunuri de apa, evocata de unii alesi locali pentru a restaura calmul, in timp ce politia este criticata pentru incapacitatea de a gestiona situatia. "Politia britanica nu lucreaza cu tunuri de apa. Politia britanica lucreaza cu sprijinul diferitelor comunitati", a subliniat ea.

Violentele au izbucnit in urma unei manifestatii, sambata seara, in fata sediului de politie din Tottenham, pentru a cere dreptate dupa moartea unui barbat de 29 de ani, Mark Duggan, ucis joi intr-un schimb de focuri cu politia in Tottenham.

×