x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 29 de țări denunță încălcarea drepturilor omului de către Arabia Saudită

29 de țări denunță încălcarea drepturilor omului de către Arabia Saudită

15 Sep 2020   •   17:30
29 de țări denunță încălcarea drepturilor omului de către Arabia Saudită

Încălcările drepturilor omului de către Arabia Saudită, inclusiv asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, au fost denunțate de 29 de țări, marți, în fața Consiliului ONU pentru drepturile omului, la Geneva, scrie AFP.

Ambasadorul Danemarcei, Carsten Staur, a fost cel care a citit declaraţia în care cele 29 de ţări semnatare îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la încălcările repetate ale drepturilor omului în regatul a cărui populaţie practică islamismul wahabit: tortură, detenţie arbitrară sau chiar dispariţie cu forţa.

Ambasadorul Danemarcei a mai denunțat „persecuția, detenția și intimidarea la care sunt supuși reprezentanții societății civile, apărătorii pentru drepturile omului, jurnaliștii și opozanții politici”, însă a Salutat unele progrese realizate de Arabia Saudităă precum: „restricționarea flagelării sau renunțarea la pedeapsa cu moartea în cazul minorilor pentru majoriatea infracțiunilor”.

De asemenea, țările semnatare „sunt profund îngrijorate de discriminarea continua a femeilor și fetelor”. Ambasadorul Danemarcei a citat cazul a cinci apărătoare ale drepturilor omului incarcerate în continuare.

Mai mult, declarația atrage atenția și asupra asasinării brutale a lui Jamal Khashoggi, jurnalistul ucis și dezmembrat în consulatul saudit din Istanbul în 2018.

Declarația vine în contextul în care Riadul încearcă să obțină unul dintre cele 47 de locuri în Consiliul ONU pentru drepturile omului.

×
Subiecte în articol: arabia saudita onu drepturile omului