x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 30 de migranţi interceptaţi în Canalul Mânecii

30 de migranţi interceptaţi în Canalul Mânecii

19 Feb 2019   •   09:34
30 de migranţi interceptaţi în Canalul Mânecii

Aproximativ treizeci de migranţi ce încercau să ajungă în Anglia la bordul unei ambarcaţiuni cu motor au fost interceptaţi în Canalul Mânecii de către autorităţile britanice, a anunţat luni Ministerul britanic de Interne, informează France Presse.

"Gărzile de frontieră au intervenit în urma unui incident în Canalul Mânecii implicând un mic vas ce transporta 34 de persoane", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

Membrii acestui grup, inclusiv copii, au fost conduşi la Dover, pe coasta engleză, pentru examene medicale înainte de a fi interogaţi de agenţi ai serviciilor de imigrare. Cetăţeniile lor nu au fost confirmate.

Trei bărbaţi au fost arestaţi în legătură cu acest caz.

"O navă de pescuit a dat alarma la scurt timp după 8.00" (7.00 GMT), după ce a reperat acest grup în largul Capului Gris-Nez, pe coasta franceză, a anunţat deja luni prefectura maritimă franceză.

Anticipând o posibilă operaţiune de salvare în apa ce avea "şapte sau opt grade", autorităţile franceze au desfăşurat importante mijloace, inclusiv un elicopter al marinei naţionale, un remorcher, două vedete ale jandarmeriei maritime, o patrulă a vămilor şi specialişti în salvare pe mare.

Din octombrie, tentativele de traversare, până atunci marginale, s-au multiplicat între Franţa şi Anglia, la bordul unor mici ambarcaţiuni sau chiar bărci furate în porturile de pescuit, o traversare riscantă din cauza densităţii traficului maritim în Canalul Mânecii, a curenţilor puternici şi temperaturii apei în timpul iernii.

Ministerul britanic de Interne a anunţat în decembrie că tratează ca "incident major" sosirile pe coastele britanice de migranţi ce traversează Canalul Mânecii la bordul micilor ambarcaţiuni, care au crescut în lunile precedente. De atunci, "ne-am triplat numărul de nave ce operează în Canalul Mânecii, am dezvoltat un plan de acţiune cu Franţa şi intensificat activităţile centrului comun de informare şi coordonare franco-britanic (situat) la Calais", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Potrivit acestuia, "numărul de persoane care încearcă să traverseze Canalul Mânecii a scăzut de la aproximativ 250 în decembrie la 90 ianuarie. Aproximativ jumătate dintre tentativele din ianuarie au fost interceptate de partenerii noştri în Franţa, înainte (ca aceste persoane) să ajungă în apele britanice".

AGERPRES

×