x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 32 de jurnaliști au fost uciși în 2020. Cresc presiunile și șantajele

32 de jurnaliști au fost uciși în 2020. Cresc presiunile și șantajele

02 Noi 2020   •   14:14
32 de jurnaliști au fost uciși în 2020. Cresc presiunile și șantajele

De la începutul acestui an au fost omorâți 32 de jurnaliști, transmite Reporteri fără Frontiere (RSF). Numărul acestora este mai mic față de 2019 din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, transmite AFP.

Organizația a trimis o solicitare Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru înființarea unei poziții de reprezentant special pentru securitatea ziariștilor.

"Secretarul general mai are doar un an pentru a acţiona şi pentru a lăsa o moştenire semnificativă în materie de luptă împotriva impunităţii şi de protecţie a jurnaliştilor. Desemnarea unui membru al echipei sale drept contact privilegiat, singura acţiune concretă pe care el a desfăşurat-o pentru moment, nu este suficientă", a explicat Christophe Deloire, conducătorul ONG-ului.

49 de jurnaliști au fost uciși în 2019 în întreaga lume, cifra fiind mai mică față de perioada anterioară datorită reducerii zonelor de conflict.

"Perioada COVID a schimbat datele pe teren. Mai puţini jurnalişti au fost ucişi, dar au existat mai multe presiuni şi şantaje asupra jurnaliştilor. Ameninţările sunt tot mai nuanţate şi mult mai dificil de combătut.

În ultimul deceniu, aproape 1.000 de jurnalişti au fost ucişi pentru munca lor, crime care au rămas aproape mereu nesancţionate. Multe dintre aceste cazuri nu au făcut obiectul unei veritabile anchete, iar vinovaţii nu au fost nevoiţi să dea socoteală pentru actele lor", spune Deloire.
 

×