x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Independenței, marcată de divizări și proteste

Ziua Independenței, marcată de divizări și proteste

de Şerban Mihăilă    |    06 Iul 2020   •   08:29
Ziua Independenței, marcată de divizări și proteste
Sursa foto: Hepta

Într-o Americă divizată, pe fundalul unui nou val de îmbolnăviri cu COVID-19 și al manifestațiilor împotriva rasismului, președintele Donald Trump a rostit un discurs virulent pentru marcarea Zilei Independenței SUA, în care i-a comparat pe o parte dintre protestatari cu „naziștii” și „teroriștii”. După numai câteva ore, riscând cei 10 ani de pușcărie promiși de președinte pentru vandalizarea monumentelor, demonstranții din Baltimore au dărâmat statuia lui Cristofor Columb.   

 

Având puternice accente de miting electoral, discursul rostit de Trump cu ocazia zilei de 4 iulie a reaprins spiritele într-o serie de orașe americane. Departe de tonul împăciuitor, adoptat în mod tradiţional de preşedinţii americani în discursurile cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei, miliardarul republican și-a atacat din nou adversarii politici.

„Suntem pe cale să învingem stânga radicală, anarhiştii, agitatorii şi jefuitorii”, a spus liderul american, citat de AP, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Albă. „Nu vom permite mulțimii furioase să ne dărâme statuile, să ne șteargă istoria, să ne îndoctrineze copiii. Vom apăra, proteja și conserva modul de viață american, care a început în 1492, atunci când Columb a descoperit America”, a spus Trump, care i-a comparat apoi pe cei ce vandalizează monumente cu „naziștii” și „teroriștii”.

Săptămâna trecută, el afirmase că toți civilii care vor distruge sau vandaliza statui și monumente aflate în proprietatea federală ar putea primi până la 10 ani de închisoare. Discursul șefului Casei Albe a avut însă un efect devastator în mai multe orașe americane.

La doar câteva ore după cuvântarea președintelui, numeroși protestatari din Baltimore au dărâmat statuia lui Cristofor Columb și au aruncat-o în port. Poliția a asistat la întreaga scenă fără să intervină, mulțumindu-se să afirme că protejarea statuilor nu este prioritatea sa. Citat de „Daily Mail”, un purtător de cuvânt al primăriei a declarat că departamentul de poliție preferă să se concentreze asupra omuciderilor și a altor infracțiuni.

Manifestanții care au dărâmat statuia exploratorului italian au cerut redirecționarea fondurilor poliției spre serviciile sociale, educație publică, construirea de locuințe pentru persoanele fără adăpost, acordarea de „reparații și despăgubiri” persoanelor de culoare, precum și înlăturarea tuturor statuilor „ridicate în onoarea supremației albilor, a proprietarilor de sclavi, a celor ce au comis genocide și a colonizatorilor”, mai scrie „Daily Mail”. Statuia fusese donată orașului, în 1984, de fostul primar William Donald Schaefer, și de fostul președinte Ronald Regan.

 

„Panterele Negre”, în acțiune

Între timp, tot sâmbătă, protestatarii au ars drapelul american în fața clădirii „Trump Tower” din New York și au început să cânte „sclavie, genocid și război… America nu a fost niciodată măreață!”, transmite „Daily Mail”. Steaguri incendiate au putut fi observate și în Washington, în apropierea locului în care Trump își susținea discursul. Aici, manifestanții au scandat: „Oamenii de culoare nu s-au eliberat de lanțurile opresiunii, astfel încât nu putem sărbători cu adevărat Ziua Independenței!”.

Concomitent, 100 de membri mascați ai Partidului „Panterele Negre” au descins înarmați în Parcul Munții Stâncoși, din statul Georgia, cerând înlăturarea monumentului dedicat eroilor Confederației, considerat un „altar al rasismului”. Monumentul gigantic, redeschis publicului joia trecută, după ce fusese închis din cauza pandemiei de COVID-19, a devenit un subiect de dezbatere aprinsă între americanii care îl consideră simbolul supremației albilor și cei ce îl văd drept un loc unde sunt omagiate tradițiile Sudului. Monumentul din Munții Stâncoși îi reprezintă pe trei eroi ai Confederației, călare, și este locul unde organizația Ku Klux Klan s-a relansat, în 1915.

 

Ziua Independenţei marchează momentul în care, în 1776, 13 colonii americane au proclamat separarea lor de coroana britanică şi fondarea SUA.

×