x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 61% dintre statele lumii au încălcat democrația prin restricțiile impuse de pandemie

61% dintre statele lumii au încălcat democrația prin restricțiile impuse de pandemie

09 Dec 2020   •   09:58
61% dintre statele lumii au încălcat democrația prin restricțiile impuse de pandemie

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus a încălcat drepturile omului și democrația în 61% dintre statele lumii, arată un raport al organizației neguvernamentale International IDEA, citată de AFP.

În 43% dintre statele democrate și în 90% dintre cele totalitare măsurile luate de autorități sunt ''ilegale, disproporţionate, fără limită de timp sau nenecesare'' în cel puţin un domeniu care vizează libertățile cetățenilor.

Studiul subliniază faptul că este surprinzător faptul că în multe țări unde domină statul de drept aceste măsuri au încălcat drepturile omului.

India se află în topul statelor care au impus restricții populației și au afectat 9 dintre cele 22 de domenii analizate, printre care libertatea de circulație, de exprimare, a presei. În Algeria și Bangladesh deciziiile guvernanților au afectat 8 domenii. Sunt urmate de China, Egipt, Malayezia și Cuba.

În fruntea țărilor europene care nu au respectat drepturile omului se află Rusia, cu 6 domenii analizate, în aceeași situație fiind și Arabia Saudită, Myanmar, Iordania, Sri Lanka și Zimbabwe. 

Dintre statele UE, au afectat viața cetățenilor Bulgaria, în 3 domenii, Ungaria, în două domenii, Polonia, Slovacia și Slovenia, într-un domeniu.

Printre cele mai des încălcate libertăți sunt folosirea excesivă a forței, prin desfășurare de trupe militare pentru respectarea restricțiilor, și corupția prezentă în încheierea contractelor de achiziție sanitară. 

Țările care au luat cele mai eficiente măsuri de limitare a răspândirii infecției de COVID-19 și au respectat, în același timp, democrația sunt: Islanda, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, Taiwan, Uruguay, Cipru, Japonia, Senegal şi Sierra Leone.

×
Subiecte în articol: democraţie