x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe A fost lansată Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

A fost lansată Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

16 Sep 2021   •   22:00
A fost lansată Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară

Comisia Europeană a lansat, joi, Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) pentru a preveni, detecta și răspunde rapid la urgențele sanitare.

Potrivit unui comunicat al CE, HERA va anticipa amenințări și potențiale crize sanitare, prin colectarea de informații și prin consolidarea capacităților de răspuns necesare. Atunci când survine o situație de urgență, HERA va asigura dezvoltarea, producerea și distribuirea de medicamente, de vaccinuri și de alte contramăsuri medicale – cum ar fi mănuși și măști – care au lipsit adesea în prima fază a răspunsului la criza provocată de noul coronavirus, susțin reprezentanții CE.

Conform acestora, HERA va completa o lacună în ceea ce privește răspunsul și pregătirea UE pentru situații de urgență sanitară.

Astfel, HERA va colabora cu alte agenții de sănătate de la nivelul UE și de la nivel național, cu industria și cu partenerii internaționali, în vederea îmbunătățirii gradului de pregătire al UE pentru situații de urgență sanitară. Autoritatea va elabora modele pentru a prognoza o epidemie și, până la începutul anului 2022, va identifica și va acționa în cazul a cel puțin trei amenințări cu impact ridicat și va aborda eventualele lacune în ceea ce privește contramăsurile medicale.

În plus, HERA va aborda provocările de pe piață și va stimula capacitatea industrială.

„În cazul în care se declară o situație de urgență de sănătate publică la nivelul UE, HERA poate trece rapid la operațiuni de urgență, inclusiv la luarea rapidă a deciziilor și la activarea de măsuri de urgență, sub conducerea unui consiliu de criză sanitară la nivel înalt. Ea va activa finanțarea de urgență și va lansa mecanisme pentru monitorizarea, dezvoltarea specifică nouă, procurarea și achiziționarea de contramăsuri medicale și de materii prime”, se arată în comunicat.

Astfel, instrumentele „EU FAB”, o rețea de capacități de producție mereu disponibile pentru producerea de vaccinuri și de medicamente, vor fi activate pentru a pune la dispoziție capacitățile de producție rezervate pentru a face față situațiilor de creștere semnificativă a cererii, precum și planuri de cercetare și inovare de urgență în dialog cu statele membre.

Activitățile HERA se vor baza pe un buget de 6 miliarde de euro din actualul cadru financiar multianual pentru perioada 2022-2027.

Conform CE, HERA va deveni pe deplin operațională la începutul anului 2022. Funcționarea sa va fi reexaminată și adaptată anual până în 2025, când se va efectua o reexaminare completă.

„HERA reprezintă încă o piatră de temelie a unei uniuni a sănătății mai puternice și un important pas înainte în pregătirea noastră pentru situații de criză. Cu ajutorul HERA, ne vom asigura că dispunem de echipamentele medicale de care avem nevoie pentru a ne proteja cetățenii de amenințările viitoare la adresa sănătății. HERA va putea să ia decizii rapide pentru a asigura aprovizionarea. Am promis acest lucru în 2020 și iată că îl realizăm”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mediafax

×
Subiecte în articol: ue urgenta sanitara