x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit

Acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit

24 Dec 2020   •   17:28
Acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit
Sursa foto: observator.tv

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au ajuns la un acord privind relaţiile post-Brexit, anunţă Guvernul de la Londra şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Tot ce le-a fost promis cetăţenilor britanici în referendumul din 2016 şi în scrutinul parlamentar de anul trecut este oferit prin acest acord. Am preluat din nou controlul asupra fondurilor noastre, asupra frontierelor, legilor, comerţului şi zonelor de pescuit. Acordul este o veste fantastică pentru familii şi companii în orice zonă din Marea Britanie", anunţă Guvernul Boris Johnson.

"Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2021", precizează Guvernul de la Londra, conform BBC News.

"Sistemul de imigraţie pe bază de puncte ne va oferi control total asupra oricărei persoane care intră în Marea Britanie, iar libertatea de circulaţie se va încheia", subliniază Guvernul Boris Johnson.

"Am ajuns în sfârşit la un acord. A fost un drum lung şi anevoios, dar avem un acord bun. Este un acord corect şi echilibrat", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Negocierile între Londra şi Bruxelles au durat zece luni, iar noul acord trebuie ratificat rapid, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, când expiră tranziţia post-Brexit.

(sursa: Mediafax)

×