x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Activitatea economică în Marea Britanie a revenit la peste 88% din nivelul înregistrat înainte de pandemie

Activitatea economică în Marea Britanie a revenit la peste 88% din nivelul înregistrat înainte de pandemie

11 Sep 2020   •   13:45
Activitatea economică în Marea Britanie a revenit la peste 88% din nivelul înregistrat înainte de pandemie

Economia britanică și-a mai revenit în luna iulie, însă a rămas sub nivelul înregistrat înainte de pandemia de COVID-19, arată Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.

PIB-ul a crescut cu 6,6% în iulie, după un avans de 8,7% în iunie şi de 2,4% în mai. Analiștii se aşteptau la o creştere de 6,7% în iulie.

Activitatea economică a revenit la 88,3% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

"Deşi redresarea a continuat într-un ritm semnificativ, economia britanică încă trebuie să recupereze pierderile cu care se confruntă de la începutul pandemiei. Toate domeniile industriei, în special în domeniul producţiei de băuturi şi de maşini, au înregistrat îmbunătăţiri, iar sectorul construcţiilor a continuat redresarea. Totuşi, atât producţia industrială, cât şi construcţiile rămân sub nivelul de dinaintea crizei", a spus Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Serviciile reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au avut un avans de 6,1% în iulie, în timp ce analiştii se aşteptau la o creştere de 7%. Sectorul se află la 40% din nivelul înregistrat înainte de izbucnirea pandemiei.

Economia britanică s-a contractat cu un nivel record, 20,4%, în trimestrul doi din 2020. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă. Marea Britanie este a şasea economie a lumii.

Banca Angliei (BoE) a avertizat că economia britanică va avea nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea izbucnirii pandemiei.

Oficialii BoE au anunţat că aceasta nu va ajunge la nivelul înregistrat la înaintea pandemiei până la sfârşitul anului 2021.

Previziunile pe termen scurt sunt însă mai bune. Deşi rata şomajului ar urma să crească la 7,5% până la finalul anului, este un nivel mai redus decât previziunea BoE din mai, de 10%.

Banca Angliei a publicat, în mai, un scenariu potrivit căruia PIB-ul Marii Britanii se va contracta cu 14% în 2020, urmând să îşi revină cu un avans de 9% în 2021.

Săptămâna trecută, oficialii au previzionat că economia britanică se va contracta mai puţin în acest an, cu 9,5%, cea mai slabă performanţă din ultimii 99 de ani, dar sub declinul de 14%, etimat în luna mai.

 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie criza economica pandemie