x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Afganistan: Peste 18.000 de persoane au fost evacuate în această săptămână

Afganistan: Peste 18.000 de persoane au fost evacuate în această săptămână

20 Aug 2021   •   10:07
Afganistan: Peste 18.000 de persoane au fost evacuate în această săptămână

Din Kabul au fost evacuate peste 18.000 de persoane după preluarea puterii de către talibani iar eforturile de scoatere din țară a personalului care a lucrat în această țară vor fi accelerate, anunță un oficial NATO, scrie Reuters.

Criticile asupra felului cum a fost gestionată criza din Afganistan de către forțele militare americane și NATO s-au accentuat. 

Deși aeroportul din Kabul se află încă sub controlul forțelor americane, mii de afgani se înghesuie în încercarea de a fugii din țară. Circa 12 persoane și-au pierdut viața începând de duminică. 

Estmările SUA că talibanii vor ajunge la putere abia în luna august nu s-au adeverit iar voci susțin acum că existau semnale încă de luna trecută că aceștia vor controla teritorul țării mai devreme. 

Proteste au apărut în mai multe zone ale țării, mai multe persoane au fost ucise în orașul Asadabad. Demonstrații au avut loc și în Jalalabad și Khost. 

Miniștrii de Externe din G7 au făcut apel pentru o acțiune comună cu scopul de a preveni agravarea crizei. 

China solicită altor state să colaboreze pentru reconstrucția Afganstanului iar talibanii au declarat că Beijingul a jucat un rol important în promovarea păcii și solicită sprijin. 

Se pare însă că talibanii au început să aresteze afganii aflați pe o listă neagră a persoanelor care au avut legături cu fota putere ori cu NATO, potrivit agenției de informații externe a Norvegiei.
Amnesty International a declarat că talibanii au ucis 9 bărbaţi de etnie hazara după ce au preluat controlul asupra provinciei Ghazni.
 

×
Subiecte în articol: afganistan