x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agonie electorală în Statele Unite

Agonie electorală în Statele Unite

de Şerban Mihăilă    |    05 Noi 2020   •   00:03
Agonie electorală în Statele Unite

Ceea ce până nu de mult părea a fi un simplu scenariu de coșmar începe să capete contur. Noaptea alegerilor din SUA, în care, în mod tradițional, se află numele câștigătorului cursei pentru Casa Albă, riscă să se transforme în „săptămâna alegerilor”, adică într-o perioadă de incertitudine, ce poate arunca rezultatul contestat al confruntării electorale americane într-o luptă de uzură purtată, în egală măsură, pe străzile marilor orașe și în Justiție.

Speranțele democraților într-o victorie rapidă și zdrobitoare a candidatului lor, Joe Biden, chiar în noaptea alegerilor, așa cum anticipaseră numeroase sondaje de opinie, aveau să se năruie brusc, imediat după închiderea urnelor. În pofida celor peste 230.000 de americani uciși de pandemie, a unei economii aflate la reanimare, a revoltelor fără precedent pe teme rasiale și a unei politici externe inconsecvente, stilul „one man show” promovat ostentativ de președintele Donald Trump pare să aibă încă suficienți susținători, într-o societate americană divizată profund de modul în care actualul candidat republican a condus țara în ultimii patru ani. Rezultatele parțiale contabilizate în noaptea de marți spre miercuri au făcut imposibilă anticiparea unui câștigător, prefigurând o luptă extrem de strânsă, al cărui deznodământ depindea de balanța voturilor în patru state-cheie – Georgia, Wisconsin, Michigan și Pennsylvania –, unde, deși aflat inițial în urma lui Trump, Biden spera să-și depășească rivalul după numărarea tuturor voturilor prin corespondență, favorabile, potrivit previziunilor, candidatului democrat. Acest lucru avea să fie confirmat câteva ore mai târziu, când mass-media americane anunțau că Biden și-a adjudecat Michigan și Wisconsin. Pe de altă parte, conform unei decizii a autorităților locale, validată de un tribunal care a primit într-o primă fază încuviințarea Curții Supreme a SUA, Pennsylvania a obținut dreptul de a contabiliza numărul uriaș de voturi primite prin corespondență până pe data de 6 noiembrie, adică încă trei zile după încheierea alegerilor. Decizia a fost rezultatul îngrijorării generale față de aglomerațiile din ziua alegerilor, în contextul pandemiei de COVID-19 care a devastat SUA. Astfel, anul acesta, organizarea unui scrutin anticipat și avalanșa de voturi prin corespondență au făcut ca în jur de 100 de milioane de americani, adică 40% din întregul electorat înregistrat, să-și exprime opțiunea politică înainte de 3 noiembrie, într-o participare peste așteptări.

 

Trump declanșează Jihadul

 

În aceste condiții, ceea ce până nu de mult părea a fi un simplu scenariu de coșmar începe să capete contur, riscând să arunce un rezultat contestat al confruntării electorale americane într-o luptă de uzură, purtată, în egală măsură, pe străzile marilor orașe și în Justiție. Trump a făcut primul pas spre anarhia post-electorală, în discursul rostit marți noapte, după închiderea secțiilor de votare, când a anunțat, fără dovezi, că „o fraudă majoră” este în curs de desfășurare, în procesul de numărare a voturilor. „Sincer, am câștigat deja aceste alegeri (…) Nu ne pot ajunge din urmă!”, a exclamat candidatul republican, acuzând apoi autoritățile locale că au oprit, până dimineața următoare, numărătoarea oficială a voturilor din Pennsylvania. El a caracterizat amânarea drept „o rușine pentru țara noastră”, avertizând că va sesiza în instanță această chestiune. Discursul său anunța cu sarcasm, după cum remarcau o serie de comentatori politici, o luptă electorală prelungită în sălile de judecată, la capătul căreia suporterii candidatului învins vor fi, fără îndoială, fie furioși, fie se vor simți înșelați. Apoi, miercuri seară, Trump a continuat seria acuzațiilor, pe Twitter, unde a scris că politicienii democraţi încearcă să comită fraude electorale. „Ei depun eforturi pentru a face să dispară rapid avantajul de 500.000 de voturi din Pennsylvania. La fel în Michigan şi în alte state!”, a scris Trump, în mesajul etichetat cu avertisment de Twitter, care semnalează informațiile ce pot induce în eroare. La scurt timp, echipa de campanie a lui Trump a sesizat Justiţia pentru a cere oprirea procesului de numărare a voturilor în statul Michigan, care oferă 16 electori, a transmis Reuters, într-un moment în care, după numărarea a 92% din voturi, Biden avea un avans fragil. Ulterior, Biden avea să-și adjudece și Michigan. Potrivit Reuters, Trump urma să ceară și o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, unde, conform CNN, Biden obținuse victoria și, implicit, zece electori. „Au fost raportate nereguli în mai multe districte din Wisconsin, ceea ce ridică dubii serioase asupra validității rezultatelor”, a spus Bill Stepien, directorul de campanie al lui Trump, care nu a oferit detalii privind neregulile respective. „Preşedintele se află în interiorul marjei care îi permite să solicite o renumărare şi vom face acest lucru imediat”, a adăugat el.

De cealaltă parte, în discursul de după închiderea urnelor, Joe Biden a manifestat o încredere mult mai reținută decât adversarul său, afirmând : „Cred că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri”. În schimb, echipa sa de campanie a anunțat, miecuri seară, că este pregătită, la rândul ei, de litigii judiciare în privința rezultatului scrutinului prezidenţial.

 

Donald polarizează tot

 

Indiferent de numele câștigătorului, singura certitudine din noaptea alegerilor a rămas faptul că SUA continuă să fie o țară profund divizată, iar semnele polarizării sunt dezvăluite de cifrele-record ale participării la aceste alegeri.Potrivit portalului „Edison Research”, peste 157 de milioane de voturi au fost exprimate la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de cinci puncte procentuale față de rata înregistrată la alegerile din 2016, în care a câștigat… Donald Trump. Potrivit „US Elections Project”, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane. Participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7%, ce datează din 1908, scrutinul din acel an având însă loc înaintea revizuirii Constituţiei, prin care li s-a acordat femeilor dreptul de vot.

De asemenea, cu peste 70 de milioane de voturi obținute, Biden a devenit candidatul la prezidențiale care primește cele mai multe voturi din istoria alegerilor din SUA, iar numărătoarea nu s-a încheiat, a scris, ieri seară, publicația „The Guardian”. Cu toate acestea, Biden nu putea fi sigur de victoria finală, din cauza sistemului electoral american, în care câștigarea votului la nivel național nu înseamnă în mod automat obținerea victoriei.

 

Nu doar la Deveselu: Mortul a câștigat alegerile 

 

Un candidat la Camera Reprezentanţilor din partea statului american Dakota de Nord a câştigat, marţi, alegerile pentru Congres, derulate concomitent cu cele prezidențiale, deși politicianul republican a decedat în urmă cu aproape o lună, din cauza unor complicaţii asociate coronavirusului. David Andahl s-a infectat chiar în timpul campaniei electorale. Victoria lui Andahl se explică prin creşterea-record a voturilor prin corespondenţă, în contextul în care multe buletine de vot au sosit înainte de vestea decesului.

 

Democrații și toată lumea trebuie să recunoască asta! Donald Trump a ieșit învingător mereu, nu e obișnuit să piardă! Și asta e ceva molipsitor pentru cei care îl susțin

Steven Billet, profesor la Universitatea Georgetown

 

×