x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ai chef de-un pariu pe Orientul Mijlociu?

Ai chef de-un pariu pe Orientul Mijlociu?

de Sînziana Stancu    |    17 Feb 2011   •   19:57
Ai chef de-un pariu pe Orientul Mijlociu?
Sursa foto: Ahmad Gharalbi/AFP/Mediafax

152473-afp-ahmad-gharabli-556780-01-02.jpgCasa de pariuri irlandeză Paddy Power a găsit o soluţie pe cât de ingenioasă, pe atât de lucrativă pentru a „stimula” scoaterea lumii arabe de sub dictaturile de decenii, pe care multe ţări din această regiune nu mai vor să le îndure. Astfel, cei dotaţi cu simţuri şi viziuni politice dezvoltate – şi nu numai această categorie – pot să-şi încerce norocul punând pa­riuri pe ţările despre care cred că îşi vor alunga dictatorii în următoarele săptămâni, aşa cum au făcut tu­nisienii cu preşedintele Ben Ali şi egip­tenii cu Mubarak, scrie pu­blicaţia britanică The Telegraph.

Până acum, cei mai mulţi estimează că a venit rândul Yemenului să îşi gonească preşedintele. Căderea lui Ali Abdullah Saleh, care se află la putere de 32 de ani, este cotată cu cele mai multe şanse, fiind cap de listă în topul 10 al prăbuşirilor „tiranilor”. Miercuri, după şase zile de proteste în stilul celor din Egipt, în Sanaa şi în alte mari oraşe ale ţării, s-au înregistrat primele două decese în rândul demonstranţilor care s-au bătut cu poliţiştii. Yemeniţii se pregătesc astăzi de „Vinerea Mâniei”, anunţând pe reţelele de socializare ca Twitter şi Facebook că organizează o serie de marşuri sub sloganul „Un milion de oameni”, în toate oraşele ţării. Ca şi „predecesorii” lor tunisieni şi egipteni, ei cer plecarea de la pu­tere a lui Saleh, reforme politice, econo­mice, sociale, combaterea sărăciei, a şomajului şi a corupţiei.

Locul al doilea în top este ocupat de Iordania, unde regele Abdullah a fost forţat de protestatari, săptămâna trecută, să remanieze guvernul, însă populaţia mai vrea scăderea preţu­rilor şi reducerea şomajului, iar liderii tribali sunt nemulţumiţi de frumoasa şi emancipata soţie a regelui, Rania, cerându-i monarhului să-i retragă toate atribuţiile politice. Algeria vine pe locul al treilea ca pro­babilitate de „schimbare”. Acolo, săptămâna trecută au avut loc vio­lenţe de stradă, protestatarii fiind bă­tuţi şi arestaţi de poliţie. De asemenea, reţeaua de Intenet a fost închisă şi conturile utilizatorilor Facebook, şterse.

În topul pariurilor urmează, în ordine, Ma­ro­cul, ale cărui forţe guvernamentale dezmint zvonurile că armata este pe poziţii pentru a reprima o eventua­lă revoltă a populaţiei, Bahreinul, Iranul, care a mai făcut o revoluţie anul trecut, Li­bia, care se pregătea ieri după-amiază de un protest masiv, Sudanul şi Ira­kul. Cele mai slab creditate ţări pri­vind o eventuală schimbare sunt Arabia Saudită şi Siria. De altfel, situaţia din Bahrein devine tot mai în­gri­jo­rătoare, potrivit agenţiilor inter­na­ţio­nale de presă. Ieri, armata a anunţat că „a luat măsuri preventive ferme pentru a restabili ordinea pu­blică şi siguranţa”. Anunţul intervine după o noapte de confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine. Patru persoane au murit şi alte zeci au fost rănite. Tot ieri, opoziţia şiită din Parlamentul de la Manama a anunţat că se retrage din legislativ. Gruparea al-Wefaq deţine 18 dintre cele 40 de mandate.

Ben Ali, în comă
Comisia Europeană le cere statelor membre să contribuie la înfiinţarea unei misiuni destinate limitării fluxului de imigranţi din Tunisia şi analizează modalităţile de sprijin financiar pentru Italia. Măsura intervine în contextul în care Guvernul de la Roma se confruntă cu un aflux de imigranţi clandestini provenind din Tunisia, după prăbuşirea regimului Ben Ali. În ultima lună, peste 5.000 de tuni­sie­ni au ajuns în Italia. Despre Ben Ali, presa franceză a dat ieri drept sigură informaţia că este în comă. A fost internat de urgenţă într-un spital saudit, în urma unui atac cerebral, potrivit Le Monde. Starea sa s-a deteriorat progresiv, fostul lider tunisian intrând în comă. Le Monde mai scrie că „soţia lui Ben Ali nu se mai află la căpătâiul acestuia”. (I.C.)

×
Subiecte în articol: externe Orientul Mijlociu