x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri cu scântei pentru Biroul Oval

Alegeri cu scântei pentru Biroul Oval

de Şerban Mihăilă    |    04 Noi 2020   •   00:02
Alegeri cu scântei pentru Biroul Oval

Puternic divizați de personalitatea polarizantă și neconvențională a președintelui lor, americanii au participat în număr record la cele mai disputate alegeri prezidențiale și pentru Congres din istoria Statelor Unite. Deși 3 noiembrie este Ziua-Z pentru desemnarea liderului care va ocupa Casa Albă timp de patru ani, teama de pandemia provocată de virusul provenit din China a dus la organizarea unui scrutin anticipat și la o avalanșă de voturi prin corespondență. Până ieri, înaintea începerii tradiționalei zile a alegerilor, fuseseră exprimate deja sufragiile a 40% din întreg electoratul american.  

 

Pe fondul pandemiei, care a ucis peste 230.000 de americani și a aruncat în șomaj alte zeci de milioane, și al revoltelor pe teme rasiale de o amploare și o violență fără precedent, cei 240 de milioane de cetățeni cu drept de vot urmau să pună capăt, ieri, unei campanii electorale aprinse, bazată pe invective și ură, care a dominat în ultimele luni o societate profund divizată. Patima declanșată de aceste alegeri și interesul uriaș al cetățenilor pentru desemnarea liderului care îi va conduce de acum încolo au putut fi remarcate cu doar câteva ore înaintea deschiderii centrelor electorale, când oficialitățile au constatat că, în urma scrutinului anticipat organizat pentru prevenirea aglomerațiilor pe timp de pandemie, dar și a voturilor prin corespondență, peste 95 de milioane de americani, adică în jur de 40% din electoratul înregistrat, își exprimaseră deja opțiunea politică. Comparativ, acest număr reprezintă peste 70 de procente din totalul voturilor exprimate în alegerile din 2016, atunci când 137 de milioane de oameni au participat la scrutinul din 3 noiembrie.

Incertitudine până în ultima clipă

Deși, în ultimele sondaje, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, conducea la nivel național cu aproximativ 10 procente în fața actualului președinte, Donald Trump, jocurile erau departe de a fi făcute. În statele-cheie ale bătăliei pentru Casa Albă, Biden avea un avantaj mult mai mic. Conform sistemului american, pentru a deveni președinte, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi din cele 538, câte numără Colegiul Electoral din SUA. Fiecare stat american oferă un număr de voturi din cele 538, proporțional cu populația pe care o are. Spre exemplu, California oferă 55 de electori, Texas, 38, în timp ce Virginia, doar 13. Electorii au libertatea de a vota pentru oricare dintre candidaţi, însă, în realitate, aceştia depun un jurământ prin care se obligă să-şi acorde votul candidatului ales de cetățenii statului respectiv. Dacă, spre exemplu, în Texas, un candidat obține 50,1% în urma scrutinului popular, toate cele 38 de voturi ale electorilor texani merg la el. În acest fel, candidatul care obține cele mai multe sufragii la nivel național, dar nu câștigă în state cu cei mai mulți electori, poate pierde cursa prezidențială, așa cum s-a întâmplat în cazul candidatei democrate Hillary Clinton, în 2016. Marele beneficiar de atunci al sistemului de vot indirect a fost același Trump, care obținuse cu trei milioane de voturi mai puțin la nivel național.  

Rezultatul poate fi atacat

În mod normal, deși pot trece câteva zile pentru numărarea tuturor voturilor, devine destul de clar cine este câștigătorul cursei prezidențiale încă din primele ore ale dimineții următoare. Anul acesta, organizatorii au avertizat însă că, din cauza valului uriaș de buletine primite, numărătoarea voturilor prin corespondență ar putea dura zile întregi sau chiar săptămâni, în funcție de fusul orar și mai ales de reglementările legislative din cadrul fiecărui stat. În unele state, sacii cu voturi sunt deschiși doar după încheierea scrutinului la nivelul întregii țări. În schimb, Trump a pus deja presiune pe rezultatul alegerilor, făcând o serie de acuzații, potrivit cărora votul prin corespondență ar putea fi fraudat. El a insistat că voturile ar trebui numărate nu mai târziu de noaptea alegerilor. În acest context, Trump a declarat deja că echipa sa de avocați este pregătită să blocheze statul Pennsylvania să numere voturile primite, timp de trei zile după încheierea alegerilor, așa cum încuviințase Curtea Supremă a SUA. De altfel, Trump a dat oricum de înțeles că nu va accepta niciun alt rezultat, în afara victoriei sale.  

 

Va trebui să așteptăm voturile din Pennsylvania. Nu vă așteptați să avem rapid un câștigător!

Jim VandeHei, site-ul Axios

 

×