x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri locale în Hong Kong, cu poliţişti care vor supraveghea secţiile de votare

Alegeri locale în Hong Kong, cu poliţişti care vor supraveghea secţiile de votare

24 Noi 2019   •   11:30
Alegeri locale în Hong Kong, cu poliţişti care vor supraveghea secţiile de votare
Sursa foto: Flickr

Locuitorii din Hong Kong se vor îndrepta duminică spre secţiile de votare sub privirile atente ale poliţiştilor pentru a vota la alegerile locale pentru consiliile districtuale, eveniment perceput de marea majoritate ca un referendum după luni de proteste care zguduie fosta colonie britanică de la începutul lunii iunie, transmite dpa.

Peste 1.100 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru ocuparea celor 452 de locuri din consiliile districtuale ale oraşului, prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei.

Nu este clar cum vor fi influenţate rezultatele scrutinului de dezvăluirile apărute la acest sfârşit de săptămână în mass-media australiene, conform cărora agenţi chinezi sub acoperire au intervenit în mod deliberat în politica din Hong Kong.

Aceste dezvăluiri reprezintă doar cel mai recent scandal dintr-o perioadă electorală deja plină de evenimente, în care candidaţi din ambele capete ale spectrului politic au fost agresaţi de atacatori înarmaţi.

Candidaţii pro-democraţie au fost, de asemenea, atent selectaţi în procesul de validare a candidaturilor în funcţie de părerea lor despre independenţa Hong Kong-ului, ceea ce a dus la descalificarea activistului pentru democraţie Joshua Wong.

Protestele au fost declanşate în iunie de nemulţumirea populaţiei faţă de adoptarea unui cadru legislativ ce ar fi permis extrădarea rezidenţilor în China continentală, dar au devenit, ulterior, o mişcare de masă împotriva guvernării locale, a celei de la Beijing, dar şi a violenţei poliţiei.

Sute de mii de oameni au participat la proteste, mulţi motivaţi de teama creşterii influenţei din partea Beijingului, în pofida promisiunilor de semi-autonomie până în 2047.

Partidele politice şi activiştii au folosit protestele, care au scos în stradă sute de mii de oameni, pentru a înregistra noi alegători.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: alegeri locale hong kong