x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidențiale în Peru: Keiko Fujimori conduce după rezultatele parțiale

Alegeri prezidențiale în Peru: Keiko Fujimori conduce după rezultatele parțiale

07 Iun 2021   •   10:32
Alegeri prezidențiale în Peru: Keiko Fujimori conduce după rezultatele parțiale

La alegerile prezidențiale din Peru se clasează în frunte, cu 52,9% din voturi, candidata dreptei populiste, Keiko Fujimori, potrivit rezultatelor oficiale parțiale. Aceasta  este urmată de reprezentantul stângii radicale Pedro Castillo, cu 47,09%, a anunţat organismul electoral ONPE, citat de AFP.

Au fost numărate 42% dintre buletinele de vot din cele 86.488 de secţii de votare, a transmit preşedintele ONP, Piero Corvetto.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, din aprilie, prof. Pedro Castillo, proaspăt intrat în politică, s-a clasat pe primul loc. Acesta s-a făcut remarcat în 2017, în timpul unei greve de amploare a cadrelor didactice, când şi-a asumat poziţia de lider.

Keiko Fujimori are 45 de ani și a reuşit să scape de acuzaţiile de corupţie. Parchetul a cerut 30 de ani de închisoare pentru aceasta, în legătură cu o anchetă în scandalul Odebrecht, gigantul brazilian din domeniul construcţiilor, care a recunoscut că a dat mită mai multor lideri politici din America Latină.

În 2020 a avut loc un conflict serios între guvern şi Congres. Parlamentarii l-au forţat pe fostul preşedinte Martin Vizcarra să renunţe la funcţie, apoi succesorul său Manuel Merino a abandonat după proteste violente.
În prezent, Peru este condusă de preşedintele interimar Francisco Sagasti.

Totodată, jumătate dintre parlamentari sunt cercetaţi pentru diverse infracţiuni.

×
Subiecte în articol: peru Keiko Fujimori