x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă la Pentagon: Chinezii lucrează la foc continuu, să distrugă sateliții SUA

Alertă la Pentagon: Chinezii lucrează la foc continuu, să distrugă sateliții SUA

de Şerban Mihăilă    |    13 Iul 2021   •   07:58
Alertă la Pentagon: Chinezii lucrează la foc continuu, să distrugă sateliții SUA

China investește masiv, pe termen lung, în armament proiectat pentru blocarea sau distrugerea sateliților inamici, pe măsură ce colosul asiatic încearcă să reducă rapid diferența care încă îl desparte de americani în materie de tehnologie spațială. Avertismentul capătă o greutate aparte, deoarece vine de la cea mai înaltă oficialitate din structurile de informații ale Comandamentului Indo-Pacific din cadrul Departamentului american al Apărării, contraamiralul Michael Studeman.  

 

Beijingul trage tare pentru a reduce decalajul tehnologic care încă îl desparte de SUA, în dorința de a-i detrona pe americani din postura de lideri militari ai lumii și, de asemenea, de a obține poziția mondială dominantă în tehnologie, până în 2049, anul celei de-a 100-a aniversări de la preluarea puterii în China de către Partidul Comunist. China depune eforturi susținute pentru a dezvolta armament antisatelit, care are capacitatea de a „orbi, bloca sau de a distruge cinetic fie de la sol, fie din spațiu” țintele vizate, a avertizat contraamiralul Michael Studeman, într-un seminar pe tema asigurării securității informațiilor comerciale, transmis live pe Internet. Comentariile lui Studeman, citate de Bloomberg, reprezintă cea mai recentă evaluare neclasificată a capacităților de acțiune în spațiu ale națiunii considerate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, drept principalul competitor al SUA în domeniul planificării și al investițiilor militare. „Chinezii se uită la capacitățile noastre din spațiu și vor să ne egaleze și să ne depășească, pentru a putea să domine și să-și asigure strategia de care au nevoie, în vederea îndeplinirii obiectivelor trasate, în cazul unei lupte”, a spus Studeman. „Există un mare pericol”, a avertizat el, anticipând „un joc de măsuri și contramăsuri”, în viitorul nu foarte îndepărtat. Amenințările Chinei la adresa sateliților americani, precum și avansul spectaculos realizat de ruși în dezvoltarea tehnologiilor contraspațiale s-au aflat, de altfel, la baza constituirii Forței Spațiale a SUA, cea de-a șasea ramură a serviciului militar american, precum și a Comandamentului Spațial, structuri create în timpul administrației Trump.  

 

Avertisment multiplu

 

Încă din luna aprilie, Biroul american al Directorului Informațiilor Naționale (DNI) avertiza că armata chineză „va continua să integreze serviciile spațiale – precum poziționarea, recunoașterea, navigarea, sincronizarea și comunicarea prin satelit – pe armamentul și sistemele sale de comandă și control pentru a eroda avantajul oferit de informațiile militare ale SUA”. Dezvoltarea așa-numitelor „operațiuni contraspațiale” va fi esențială pentru potențiale campanii militare, anunța DNI. Beijingul continuă să-și antreneze elementele militare spațiale și „să desfășoare arme antisatelit (ASAT) distrugătoare (...) cu baze pe Pământ și în spațiu”, se mai precizează în raportul anual asupra evaluărilor privind amenințările naționale, întocmit de DNI. China „a desfășurat deja rachete ASAT în baze terestre, cu intenția de a distruge sateliți pe o orbită joasă, precum și lasere ASAT aflate la sol, menite probabil să orbească sau să distrugă senzori optici sensibili plasați în spațiu”, pe sateliții de orbită joasă, mai arată raportul. 

 

Buget suplimentar

 

Într-un proiect de raport pentru anul 2022 în domeniul apărării, ajuns în mâinile Bloomberg, Comitetul de credit bugetar al Camerei Reprezentanților își manifestă îngrijorarea față de „amenințările în creștere reprezentate de laserele aflate la sol, capabile să deterioreze sau să distrugă senzorii spațiali sensibili aflați pe orbită joasă, precum și față de lipsa unei strategii coordonate pentru înțelegerea acestui pericol și dezvoltarea de concepte pentru atenuarea riscurilor”. Comitetul recomandă Pentagonului și DNI să pună la punct un plan de combatere a pericolelor reprezentate de acest tip de laser. 

 

 

China dezvoltă, de asemenea, programe pentru comunicații militare și comerciale prin satelit

×
Subiecte în articol: China sateliti americani pentagon