x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă radioactivă în Japonia. Oficial spaniol: Situaţia de la Fukushima este "proastă"

Alertă radioactivă în Japonia. Oficial spaniol: Situaţia de la Fukushima este "proastă"

15 Mar 2011   •   08:16
Alertă radioactivă în Japonia. Oficial spaniol: Situaţia de la Fukushima este "proastă"



Situaţia la centrala nucleară niponă Fukushima 1, unde reactoarele au fost avariate de seismul de vineri, este "pur şi simplu proastă", afirmă directorul Agenţiei OCDE pentru Energie Nucleară (AEN), citat de AFP.

"Trebuie să sperăm că există o evoluţie pozitivă, dar situaţia este pur şi simplu proastă", apreciază Luis Echavarri, directorul AEN.

"Ultimele informaţii de la Recatorul numărul 2 arată că au existat probleme care nu se cunosc foarte bine şi care ar fi putut provoca fisuri. În plus, ar putea fi scurgeri radioactive", a mai spus oficialul spaniol.

Reactorul numărul patru al Centralei de la Fukishima a luat foc în această dimineaţă. Oficiali niponi au declarat că, înainte de incendiu, ar fi avut loc o explozie, potrivit NHK.

"Autorităţile nipone au informat astăzi la 04.50 (03.50 GMT) că bazinul cu combustibil uzat al reactorului 4 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost cuprins de flăcări, fiind emise radiaţii direct în atmosferă", informează Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

"Incendiul de la reactorul 4 este aparent stins", au relatat mai multe mass-media nipone.

Autorităţile japoneze au informat de asemenea AIEA că în jurul orei 06.20 (05.20 GMT), la reactorul 2 al aceleiaşi centrale s-a produs o explozie, care ar fi putut fi provocată de hidrogen.

Veştile proaste nu se opresc aici.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că a fost măsurată o uşoară creştere a temperaturii în reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima I.

Citeşte şi Japonezii riscă să se îmbolnăvească de cancer şi leucemie

Milioane de oameni sunt terorizaţi, după ce noaptea trecută a avut loc o nouă explozie, de data aceasta la reactorul 2 de la centrala nucleară de la Fukushima. 

Radiaţiile la uzina nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, au crescut până la un nivel "ce poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor", a anunţat astăzi guvernul japonez, care a cerut populaţiei aflate pe o rază de 30 de km în jurul centralei să rămână în case.

"Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sănătăţii umane. Aş vrea ca toată lumea să reacţioneze cu calm la această informaţie. Acestea sunt valori înregistrate în apropierea zonei unde suspectăm să se produce scurgerea de substanţe radioactive", a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.

Potrivit agenţiei Kyodo, lângă reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiaţiile sunt de 400 de ori mai mari decât limita normală anuală.



O uşoară creştere a radioactivităţii a fost depistată şi în capitala Japoniei, Tokyo, după ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima I, în urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informează agenţia Kyodo.

Guvernul a avertizat că ar putea urma scurgeri radioactive "ce pot avea impact asupra sănătăţii oamenilor", dar autorităţile din Tokyo spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Sistemele de răcire ale reactoarelor uzinei nucleare au încetat să mai funcţioneze după cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecută.

Citeşte şi Ce presupune topirea barelor de combustibil nuclear într-un reactor

Autorităţile încearcă să răcească barele de combustibil folosind o soluţie in extremis - apa de mare - în încercarea disperată de a evita topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi un accident nuclear grav.

×