x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă: Simpatizanţi extremişti ai lui Trump pregătesc proteste violente la învestirea lui Biden

Alertă: Simpatizanţi extremişti ai lui Trump pregătesc proteste violente la învestirea lui Biden

12 Ian 2021   •   21:30
Alertă: Simpatizanţi extremişti ai lui Trump pregătesc proteste violente la învestirea lui Biden

Serviciile de securitate din SUA au avertizat Congresul că mii de simpatizanţi extremişti ai preşedintelui Donald Trump intenţionează să atace Capitoliul, Curtea Supremă de Justiţie şi Casa Albă, în contextul învestirii noului preşedinte, Joseph Biden, afirmă surse citate de publicaţia „The Hill”.

Membrii Congresului au fost avertizaţi de serviciile secrete asupra a patru ameninţări specifice care ar viza Capitoliul, Curtea Supremă de Justiţie şi Casa Albă, a declarat un oficial SUA, sub protecţia anonimatului. Avertismentele intervin în contextul în care simpatizanţi ai lui Trump au pătruns cu forţa în sediul Congresului, pe 6 ianuarie. Violenţele s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Informaţiile au fost confirmate de congresmanul democrat Conor Lamb. „Se vorbeşte de circa 4.000 de «patrioţi» înarmaţi care vor să înconjoare Capitoliul şi să împiedice intrarea oricărui politician democrat. Au reguli ale operaţiunii, adică ştiu când trebuie să folosească arme sau nu. Este vorba de un grup organizat, care are un plan. Vor să facă aceste lucruri, deoarece în mintea lor ei sunt patrioţi, care vorbesc de evenimentele din anul 1776, și ar fi o competiţie de voinţe. Noi nu negociem şi nu discutăm cu aceşti oameni. Trebuie anchetaţi şi trebuie opriţi. Din păcate, este implicat şi preşedintele, de aceea trebuie inculpat şi înlăturat din funcţie", a declarat Conor Lamb, membru al Camerei Reprezentanţilor, pentru CNN.

Pe fondul avertismentelor, senatorul Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat, a cerut Biroului Federal de Investigaţii (FBI) oprirea tuturor simpatizanţilor lui Trump identificaţi că au participat la protestele din 6 ianuarie să urce în avioane comerciale pentru a veni la Washington, informează agenţia Associated Press şi site-ul Axios.com.

Conform unor surse citate de agenţia AP, în intervalul 16-20 ianuarie, indivizi înarmaţi ar putea organiza proteste la Washington şi la instituţiile tuturor statelor americane.

Departamentul american al Apărării a aprobat transferul la Washington a 15.000 de membri ai Gărzii Naţionale, pentru a ajuta forţele de ordine înaintea şi în timpul ceremoniei de învestire în funcţie a noului preşedinte, Joseph Biden.

Preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat marţi, în contextul în care Camera Reprezentanţilor a iniţiat procedura inculpării în sensul demiterii, că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Trump. Preşedintele în funcţie a părut să atribuie responsabilitatea pentru violenţele de la Capitoliu politicienilor care au făcut comentarii în vara anului 2020, în timpul protestelor antirasism. „Aceasta este adevărata problemă”, a subliniat Trump.

Liderii democraţi din Camera Reprezentanţilor au depus formal, luni, proiectul de rezoluţie pentru inculparea preşedintelui Trump, în sensul demiterii, liderul de la Casa Albă fiind acuzat de „instigare la insurecţie”, după violenţele produse la Capitoliu.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Donald Trump