x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianţă în cadrul dreptei din Israel, în vederea alegerilor

Alianţă în cadrul dreptei din Israel, în vederea alegerilor

16 Ian 2020   •   20:30
Alianţă în cadrul dreptei din Israel, în vederea alegerilor

Încă un partid din Israel s-a alăturat unei alianţe a dreptei radicale, care va prezenta o listă comună la alegerile parlamentare din 2 martie, semnalează AFP.

Miercuri, înainte de miezul nopţii - termenul limită pentru înscrierea listelor la comisia electorală - Căminul Evreiesc, partid religios de dreapta condus de ministrul Educaţiei, Rafi Peretz, s-a alăturat uniunii anunţate marţi de Noua Dreaptă a ministrului Apărării, Naftali Bennett, şi de Uniunea Naţională a ministrului Transporturilor, Bezalel Smotrich. S-a refăcut astfel alianţa care a obţinut şapte din cele 120 de locuri în Knesset (parlamentul israelian) la alegerile precedente.

Cele trei formaţiuni vor candida sub denumirea Yamina (Către Dreapta), în cadrul unui bloc mai radical decât partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu (foto). Acesta contează pe sprijinul lor şi al ultraortodocşilor pentru formarea unei coaliţii după alegeri, arată AFP.

După scrutinurile din aprilie şi septembrie anul trecut, nici Netanyahu, nici adversarii săi de centru din alianţa Albastru-Alb din jurul generalului în retragere Benny Gantz nu au reuşit să alcătuiască o majoritate parlamentară.

Forţa Evreiască, de extremă dreaptă, care nu a atins în septembrie pragul de reprezentare de 3,52%, se va prezenta din nou separat în faţa alegătorilor. Bennett a refuzat să intre într-o coaliţie cu acest partid - considerat de unii „rasist”, potrivit AFP - deoarece nu a fost de acord cu susţinerea lui Baruch Goldstein, evreul care a masacrat credincioşi musulmani la Hebron, în 1994.

În stânga spectrului electoral, s-a anunţat luni o alianţă a două partide mici, care speră să blocheze accesul lui Netanyahu la un nou mandat. După decizia acestora, s-au înmulţit apelurile către unitatea dreptei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Israel netanyahu