x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alianța mondială a petrolului, pe punctul să explodeze

Alianța mondială a petrolului, pe punctul să explodeze

de Şerban Mihăilă    |    07 Iul 2021   •   07:20
Alianța mondială a petrolului, pe punctul să explodeze

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și partenerii săi care nu fac parte din OPEC, grup format din cele mai puternice state producătoare de petrol, au renunțat brusc la intenția de a se reuni în cursul acestei săptămâni și nu au oferit o dată pentru reluarea negocierilor. În urmă cu câteva zile, OPEC+ nu reușise să ajungă la o înțelegere în privința politicii asupra producției de petrol. Cauza acestei crize periculoase este un conflict intern neașteptat, izbucnit între Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, doi aliați tradiționali, care dizolvă astfel solidaritatea existentă în cadrul cartelului mondial al petrolului și ridică serioase semne de întrebare asupra viitorului organizației. 

 

Actualul blocaj intervenit la nivelul OPEC înseamnă că nu s-a ajuns la nicio concluzie în privința unei posibile creșteri a producției de petrol nerafinat dincolo de sfârșitul acestei luni. În consecință, piețele petroliere se află într-o stare de incertitudine, într-un moment în care cererea de combustibil la nivel global începe să-și revină, după efectele devastatoare ale pandemiei de coronavirus. „OPEC+ este aruncată în cea mai gravă criză de la războiul sortit din start eșecului, de anul trecut, dintre Arabia Saudită și Rusia, asupra prețurilor la petrol”, remarcă Helima Croft, șef al diviziei de strategii pentru materii prime în cadrul băncii de investiții globale „RBC Capital Markets”, citată de televiziunea americană CNBC. „Deși, potrivit unor relatări, discuțiile continuă la nivel neoficial, întrebările asupra angajamentului Emiratelor Arabe Unite (EAU) de a mai rămâne în OPEC vor crește, foarte probabil, în următoarele zile”, adaugă Croft. 

 

O dispută dincolo de petrol

 

Potrivit aceleiași surse, disputa dintre EAU și Arabia Saudită pare să fie mai mult decât o neînțelegere legată de prețul petrolului. După toate aparențele, oficialitățile de la Abu Dhabi „intenționează să iasă din umbra Arabiei Saudite, trasându-și propriul curs pe scena internațională”, spune Croft. OPEC+, dominată de producători de petrol nerafinat din Orientul Mijlociu, fusese de acord să implementeze reduceri masive de producție în 2020, în efortul de a susține prețurile la petrol, într-un moment în care pandemia de coronavirus se suprapunea cu un șoc la nivel mondial în domeniul cererii de combustibil. Condusă de Arabia Saudită, un aliat apropiat al EAU, OPEC+ s-a reunit până acum lunar pentru a decide politica de producție. 

 

Solidaritate dizolvată

 

Neînțelegerile au izbucnit, după ce, săptămâna trecută, OPEC+ a votat în privința propunerii de a crește producția de petrol cu ​​aproximativ 2 milioane de barili pe zi, între august și sfârșitul anului, în rate lunare de 400.000 de barili pe zi. Propunerea mai prevedea și extinderea reducerilor de producție rămase, până la sfârșitul anului 2022. Planurile au fost respinse însă de EAU, care doresc un nivel de referință mai ridicat al cotei lor pentru a avea o producție internă mai mare. „Nu s-a ajuns la niciun acord și, după cum stau lucrurile acum, alianța OPEC+, dacă se mai poate numi așa, va avea aceeași producție ca în luna iulie pentru tot restul anului”, precizează Tamas Varga, analist în domeniul petrolier la „PVM Oil Associates”. „Lipsa unui deznodământ al reuniunii rescrie cadrul cererii și al ofertei pentru perioada imediat următoare și, posibil, pentru viitorul îndepărtat”, adaugă el, citat de CNBC. Neașteptata dispută publică între EAU și Arabia Saudită i-a găsit pe miniștrii energiilor din cele două state în mijlocul unor atacuri reciproce în mass-media. „Pentru noi nu a fost o înțelegere bună!”, a tunat ministrul Energiei și al Infrastructurii din EAU, Al Mazrouei, la CNBC. El a precizat că, deși țara sa este dispusă să susțină creșterea producției de petrol pe termen scurt, vrea condiții mult mai bune pentru anul viitor. De cealaltă parte, vorbind pentru postul saudit de televiziune „Al Arabiya”, ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz bin Salman, a făcut apel la „compromis și rațiune” pentru găsirea unei soluții. „Solidaritatea OPEC s-a dizolvat”,  concluzionează John Kilduff, partener fondator la firma americană de consultanță pentru investiții „Again Capital”. „Pandemia i-a ținut uniți, iar acum perioada post-pandemie îi dezbină. EAU rămân ferm pe poziție și vor un nivel de referință mai ridicat pentru a putea să producă mai mult. Începe distracția în privința celui care se desparte primul”, precizează Kilduff. El mai adaugă că EAU ar putea fi „prima piesă care cade” în acest domino. 


 

Panică pe piață

 

Vestea unei posibile dizolvări a OPEC a propulsat prețurile la petrol la cele mai ridicate cote din ultimii trei ani. Indicele internațional „Brent” s-a ridicat la 77,34 dolari americani pentru un baril, ieri dimineață, în creștere cu 0,2% față de sesiunea precedentă, în timp ce „US West Texas Intermediate” a atins 76,36 dolari, cu 1,6% mai mult. De altfel, prețurile la petrol s-au majorat cu peste 45% în prima jumătate a anului, fiind susținute de campania de vaccinare contra COVID-19, relaxarea treptată a măsurilor de carantinare și tăierile masive de producție din partea OPEC+. O serie de analiști estimau că, foarte probabil, OPEC va crește luna viitoare producția peste norma stabilită, deoarece statele membre încearcă să profite deja de pe urma prețurilor mai ridicate. 

 

„Emiratele Arabe Unite intenționează să iasă din umbra Arabiei Saudite, trasându-și propriul curs pe scena internațională!”

Helima Croft, șef al diviziei la „RBC Capital Markets”

×