x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii dau în judecată China pentru provocarea pandemiei și cer daune colosale

Americanii dau în judecată China pentru provocarea pandemiei și cer daune colosale

20 Apr 2020   •   16:03
Americanii dau în judecată China pentru provocarea pandemiei și cer daune colosale

Mai multe acţiuni judiciare colective împotriva administrației de la Beijing  au fost lansate în Statele Unite, fiind solicitate daune materiale de mii de miliarde de dolari pentru efectele pandemiei.

Firme din mai multe state americane, printre care California şi Florida, cer compensaţii pentru daunele suferite din cauza restricţiilor impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei izbucnite în oraşul chinez Wuhan, informează Newsweek.com. Administraţia chineză este acuzată de eşec în oprirea răspândirii coronavirusului şi refuz de înştiinţare a comunităţii internaţionale.

În afara proceselor, există apeluri adresate Naţiunilor Unite în sensul lansării unei investigaţii privind izbucnirea epidemiei în oraşul chinez Wuhan, potrivit Daily Mail.

Mii de cetăţeni americani s-au înscris într-un grup care va formula o plângere judiciară în statul Florida pentru a cere compensaţii din partea Beijingului. "Vor fi solicitate daune compensatorii de miliarde de dolari din partea celor care au suferit traume personale, din partea reprezentanţilor celor decedaţi şi alte daune pentru eşecul Chinei de izolare a coronavirusului (...)", anunţă firma de avocatură Berman din Miami, citată de ABC.

China a negat în mod repetat că a ascuns informaţii în primele zile ale crizei, precizând că a informat imediat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că vor exista "consecinţe" pentru Beijing dacă se va dovedi că este "responsabilă în mod conştient" de răspândirea coronavirusului. "Ar fi putut fi oprită în China înainte de a începe, dar nu s-a întâmplat aşa. Iar acum întreaga lume suferă din această cauză. Dacă sunt responsabili în mod conştient, atunci da, vor fi consecinţe", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Directorul Institutului de Virologie din Wuhan, un centru de cercetare suspectat că ar fi sursa noului coronavirus, a negat orice responsabilitate privind pandemia. "Este imposibil ca acest virus să provină de la noi", a afirmat Yuan Zhiming, directorul Institutului de Virologie din Wuhan, citat de postul CGTN şi de cotidianul Le Figaro.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă cred că noul coronavirus (SARS-CoV-2) probabil s-a transmis de la un animal la om. Dar prezenţa la doar câţiva kilometri de epicentrul apariţiei pandemiei a Institutului de Virologie din Wuhan alimentează speculaţiile privind răspândirea virusului din acest laborator sensibil.

"Noi ştim clar ce tipuri de cercetări sunt efectuate în institut şi cum sunt gestionate virusurile şi mostrele", a precizat Yuan Zhiming. În Institutul de Virologie din Wuhan există un laborator de înaltă securitate (nivelul P4). În contextul simplei localizări a Institutului, "oamenii nu pot fi opriţi să facă speculaţii", a subliniat Zhiming, acuzând presa internaţională că "încearcă să inducă oamenii în eroare în mod deliberat" prin difuzarea de informaţii "bazate în totalitate pe speculaţii, nu pe dovezi".

Conform cotidianului american The Washington Post, după mai multe vizite în Institutul de Virologie din Wuhan, Ambasada SUA din Beijing a alertat în 2018 autorităţile americane privind măsurile de securitate aparent insuficiente.

Ambasada Chinei în România transmitea recent, la o solicitare a MEDIAFAX, că "argumentul solicitării despăgubirilor este ridicol, plin de aroganță și prejudecăți politice, contrar conștiinței umane și principiilor morale de bază și este menit să creeze contradicții și divizări între țări, ceea ce va dăuna cooperării internaționale în lupta împotriva epidemiei". "Pandemiile sunt dușmanii comuni ai omenirii, indiferent de granițele naționale sau grupurile etnice. Ca și alte țări care suferă, China este o victimă a COVID-19. În acest moment special, toate țările ar trebui să țină cont de situația generală și de interesele pe termen lung și să lucreze împreună pentru a depăși dificultățile, în loc să arunce vina asupra altora și să facă acuzații false împotriva altor țări", preciza Ambasada Chinei din Bucureşti, subliniind că, "de la izbucnirea epidemiei, China a avut întotdeauna o atitudine deschisă, transparentă și responsabilă, a raportat imediat Organizației Mondiale a Sănătății despre epidemie, a împărtășit secvența de genom de coronavirus și altor țări, a realizat cooperarea internațională dintre experți în domeniul prevenirii și controlului epidemiilor și a întins o mână de ajutor și altor țări, făcând totul cât mai repede posibil".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China dată în judecată