x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Analiză Saxo Bank: Răspândirea coronavirusului scade. Sectorul energetic cel mai afectat

Analiză Saxo Bank: Răspândirea coronavirusului scade. Sectorul energetic cel mai afectat

08 Apr 2020   •   15:35

Pandemia cu coronavirus a făcut ca restricțiile de circulație ale populației să se răspândească pe tot globul, îndeosebi în Europa și SUA, fapt  ce va provoca o criză economică de amploare, creșterea șomajului și a ratelor bancare, la care se adaugă scăderea încrederii consumatorilor, se arată într-o analiză Saxo Bank.

"Pandemia a pus în mişcare trei impulsuri macroeconomice majore. Acestea vor avea un impact major asupra mărfurilor, în special asupra sectorului energetic, în lunile următoare. În prezent, economia globală se confruntă cu cel mai mare şoc al cererii de la criza financiară mondială, la care se adaugă un şoc global al ofertei şi un război al preţurilor petrolului care determină distrugerea capitalului.

Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină şi ele dificile. Minerii şi producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal şi al defalcării lanţurilor de aprovizionare. Impactul preţurilor mai mici ale carburanţilor este resimţit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producţie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potenţiale pentru rezerve, unele pieţe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii", se arată în studiu. 

Analiza Saxo Bank arată că sectorul energetic este cel mai afectat din cauza consumului redus de combustibil dar și a războiului prețurilor între Rusia și Arabia Saudită, ceea ce a dus la scăderea prețului petrolului. 

"În timp ce milioane de oameni din întreaga lume au primit ordin să lucreze de acasă şi să nu călătorească, cererea de combustibil pentru transport s-a prăbuşit. Între timp, scăderea încrederii consumatorilor va avea impact asupra cererii de bunuri de consum. Cel mai puternic efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinaţie între creşterea puternică a ofertei non-OPEC şi perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie.

ETF-ul SPDR Energy Select (XLE), reprezentând unele dintre cele mai mari companii petroliere americane, s-a redus la mai mult de jumătate din decembrie încoace. Pentru un grup de 12 mari producători independenţi de petrol şi gaze din SUA plafonul de piaţă s-a prăbuşit la sub 90 de miliarde de dolari, de la peste 300 de miliarde de dolari în decembrie.

Creşterea producţiei, o iarnă blândă în emisfera nordică şi scăderea activităţii determinată de virus au ajutat la scăderea abruptă a preţurilor gazelor. Preţurile gazelor americane au ajuns la un minim pe 25 de ani în martie. În funcţie de viteza de încetinire a producţiei, credem că preţurile gazelor cresc peste nivelul reflectat în prezent pe piaţa forward", se arată în analiză.

Saxo Bank a fost fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacţionare online lansată în 1998, şi are sediul central la Copenhaga. Are peste 1500 de angajaţi în centrele financiare din toată lumea.

 

×
Subiecte în articol: economia Saxo Bank sector energetic