x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, pusă cu spatele la zid după valul de atentate din Germania

Angela Merkel, pusă cu spatele la zid după valul de atentate din Germania

de Şerban Mihăilă    |    26 Iul 2016   •   11:22
Angela Merkel, pusă cu spatele la zid după valul de atentate din Germania
Sursa foto: Michael Sohn/AP

Cancelarul german Angela Merkel pare să culeagă în continuare ceea ce a semănat, atunci când a devenit promotoarea valului de imigranți care a lovit Europa. După ce mai mulți analiști au afirmat că rezultatul Brexit-ului a fost determinat de numărul mare de imigranți sosiți pe continentul european grație cancelarului, Germania se confruntă acum direct cu un val de atentate.

Politica ușilor deschise față de imigranți promovată de Angela Merkel a redevenit ținta unor critici vehemente, după ce alte atacuri criminale au zguduit teritoriul german. Înarmat cu un cuțit pentru kebab, un sirian de 21 de ani, care solicitase azil și era cunoscut drept un delincvent cu probleme psihice, a ucis o femeie gravidă și a rănit alte cinci persoane, în noaptea de duminică spre luni, înainte de a fi arestat. Incidentul s-a produs în orașul Reutlingen, în vestul țării. Concomitent, în Ansbach, localitate din sudul Germaniei, un sirian de 27 de ani, căruia i se refuzase cererea de azil anul trecut și urma să fie deportat în Bulgaria, s-a aruncat în aer în fața unei cafenele, rănind 15 persoane, dintre care patru în stare gravă. Criminalul era cunoscut pentru probleme psihice și jurase credință rețelei teroriste Stat Islamic (SI). Lunea trecută, un solicitant de azil din Afganistan, în vârstă de 17 ani, a rănit patru persoane într-un tren din Wurtzburg și a fost ucis de poliție. Atacul a fost revendicat de SI. Vineri seară, un german de 18 ani cu descendență iraniană, obsedat de asasinatele în masă, a ucis nouă persoane într-un atac în München.

Cancelarul, pe muchie de cuțit

Lideri ai formațiunilor de extremă dreapta din Germania, citați de “Mail Online”, au declarat la unison că Merkel și susținătorii ei sunt responsabili pentru situația incendiară din țară, pentru că politica lor tolerantă “a adus în Germania prea mulți musulmani tineri, needucați și radicali”. Un expert în științe politice din Bonn, citat de aceeași sursă, susține că un atentat de genul celui de la Nisa, din 14 iulie, ar fi fatal pentru cancelarul german, într-un moment în care Merkel reușise să-și îmbunătățească imaginea, în urma poziției ferme adoptate în privința ieșirii Marii Britanii din UE.

 

Autoritățile anchetează 60 de solicitanți de azil aflați în Germania, care sunt suspectați că aparțin sau susțin grupări teroriste, inclusiv SI. Trei din cele patru atacuri violente comise în Germania în ultima săptămână au fost comise de imigranți care au venit în țară pentru a solicita azil.

Aproximativ un milion de imigranți au venit, în 2015, în Germania. Cei mai mulți dintre aceștia provin din Siria, Irak și Afganistan, țări confruntate cu conflicte militare. Luni, autoritățile germane au respins orice ''suspiciune generalizată'' împotriva refugiaților, după atentatele sau agresiunile comise de către solicitanți de azil. În schimb, Comisia Europeană a avertizat că, în privința refugiaților, compasiunea UE nu trebuie să fie în detrimentul securității sale.

×