x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, reacţie la declaraţiile dure ale lui Recep Tayyip Erdogan: "Să ne păstrăm capul limpede"

Angela Merkel, reacţie la declaraţiile dure ale lui Recep Tayyip Erdogan: "Să ne păstrăm capul limpede"

06 Mar 2017   •   15:05
Angela Merkel, reacţie la declaraţiile dure ale lui Recep Tayyip Erdogan: "Să ne păstrăm capul limpede"

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Ankarei 'să-şi păstreze capul limpede' în actuala criză diplomatică germano-turcă, ca reacţie la declaraţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care a acuzat Germania de 'practici naziste', relatează AFP. 

'Partenerului nostru turc doresc să-i adresez următorul mesaj: să fim critici acolo unde este necesar, însă să nu pierdem din vedere importanţa parteneriatului nostru, a relaţiei noastre strânse. Şi să ne păstrăm capul limpede', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Steffen Seibert. 

'Noi respingem asimilarea politicii Germaniei democratice cu cea a naţional-socialismului. În general, comparaţiile cu nazismul sunt întotdeauna absurde şi deplasate pentru că ele vin să minimizeze crimele împotriva umanităţii ale naţional-socialismului', a spus oficialul german. 

Duminică, preşedintele turc a acuzat Germania că foloseşte 'practici naziste' după anularea la sfârşitul săptămânii trecute de către autorităţile municipale germane a unor mitinguri în sprijinul referendumului pe teme constituţionale din 16 aprilie din Turcia. 

Autorităţile germane au evidenţiat probleme logistice pentru a explica decizia anulării mitingurilor, susţinând că, în cel puţin un caz, nu au fost informate cu privire la sosirea unui ministru turc şi la caracterul politic al evenimentului. Steffen Seibert a afirmat în acest sens că 'prezenţa (la mitingurile electorale din Germania) a unor miniştri turci este posibilă în măsura în care acest lucru se face într-un cadrul legal şi transparent', adaugă Agerpres.

×