x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anglia şi Germania recunosc eşecul societăţii multiculturale

Anglia şi Germania recunosc eşecul societăţii multiculturale

de Marina Constantinoiu    |    06 Feb 2011   •   17:37

Discursul premierului britanic David Cameron rostit la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, desfăşurată în acest week-end, a surprins pe toată lumea. Pentru că premierul a venit şi a vorbit franc despre un eşec. Despre eşecul politicii de multiculturalism din ţara sa, cerând, în acelaşi timp, o mai bună integrare a tinerilor musulmani în societate, pentru combaterea extremismului. Declaraţiile lui Cameron, deşi dure şi urmate imediat de un val de reacţii, nu sunt o premieră pentru Europa. La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel declara, în 2010, că încercările de a construi o societate multiculturală în Germania au eşuat complet.

Declaraţiile lui Cameron marchează o schimbare importantă în politica britanică faţă de minorităţile etnice şi religioase, comentează France Presse, care difuzează ştirea.

Potrivit lui Cameron, "toleranţa” faţă de cei care resping valorile occidentale a eşuat. El este pentru un "liberalism mai activ, mai dur” pentru a apăra activ egalitatea în drepturil, respectul faţă de lege, libertatea de expresie, democraţia şi consolidarea identităţii naţionale în Marea Britanie.
"Dacă vrem să învingem această ameninţare, cred că este timpul să întoarcem pagina politicilor trecutului care au eşuat", a declarat el, referindu-se la extremismul islamic din ţară.

În noiembrie anul trecut, cancelarul german Angela Merkel declara că multiculturalismul a fost un eşec în Germania, ţară care nu a reuşit să facă prea mult pentru integrarea imigranţilor. "De ani de zile, de decenii, abordarea era că integrarea nu este ceva ce trebuie promovat, că oamenii trăiesc unii alături de ceilalţi. Acest lucru s-a dovedit fals", a declarat ea.

Întâmplare sau nu, sâmbătă, la conferinţa din oraşul german, Cameron şi Merkel au stat unul lângă celălalt la tribună. Cu această ocazie, premierul britanic a rostit şi primul său discurs important despre extremismul islamic, temă care preocupă în mare parte Guvernele britanice, de la atentatele sinucigase comise de patru tineri musulmani crescuţi în Marea Britanie, care s-au soldat, în 2005, cu 52 de morţi.

"Cu doctrina multiculturalismului statului am încurajat diferite culturi să locuiască separat unele de altele şi de restul populaţiei”, a apreciat Cameron, care a preluat funcţia de premier în mai 2010. Acest lucru a condus, în opinia lui, la o lipsă de identitate naţională în Marea Britanie, care a determinat tinerii musulmani să se întoarcă spre o ideologie extremistă. "Sincer, ne trebuie mult mai puţin din toleranţa pasivă a ultimilor ani şi mult mai mult liberalism activ şi puternic", a declarat el. "O societate pasiv-tolerantă le spune cetăţenilor săi: atât timp cât respectaţi legea, vă lăsăm în pace", a apreciat Cameron. "O ţară cu adevărat liberală face mai mult. Crede în unele valori şi le apără activ. Le spune cetăţenilor săi: este ceea ce ne defineşte ca societate", a continuat el.
Cameron a făcut distincţie clară între islam ca religie şi ca ideologie politică a extremiştilor islamişti: "Nu este acelaşi lucru", a subliniat el.

El a denunţat totuşi ambiguitatea privind valorile occidentale ale unor organizaţii non-violente care se prezintă ca o legătură cu comunitatea musulmană, apreciind că acestea nu ar trebui să mai primească fonduri publice şi nu ar mai trebui autorizate în campusurile universitare.
Declaraţiile premierului au suscitat un val de reacţii în ţară, în rândul opoziţiei şi al organizaţiilor musulmane, care l-au acuzat că "a greşit ţinţa".

Inayat Bunglawala, din partea grupului Muslims4UK, care combate extremismul, a denunţat "analiza profund eronată” a lui Cameron. "Cameron ar trebui să se gândească la ceea ce s-a întâmplat după 2001, de la invadarea Afganistanului, invadarea Irakului, care sunt, aşa cum le consideră şi toţi analiştii, principalul motiv al radicalizării tineretului musulman la care am asistat. Acesta este principalul punct, nu integrarea. Cameron s-a înşelat”, a spus acesta.

Şi pe Faisal Hanjra, unul dintre liderii Consiliului musulman britanic, care are 500 de organizaţii, l-au deranjat vorbele lui Cameron. "Comunitatea musulmană este tratată ca făcând parte din problemă, nu ca putând face parte din soluţie”, a declarat acesta pentru BBC. "A arăta cu degetul musulmanii nu face decât să întreţină isteria şi paranoia faţă de islam şi musulmani”, a declarat Mohammed Shaqif, care conduce Fundaţia Ramadan, specializată în educaţie.

Fostul ministru laburist Jack Straw a spus, la rândul său, că majoritatea musulmanilor britanici subscriu la aceleaşi valori ca şi restul populaţiei, inclusiv referitor la ororile terorismului.

×