x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape 390.000 de morți – bilanțul negru al războiului din Siria

Aproape 390.000 de morți – bilanțul negru al războiului din Siria

14 Mar 2021   •   15:05
Aproape 390.000 de morți – bilanțul negru al războiului din Siria

Războiul din Siria, care intră în al 11-lea an al său, s-a soldat până acum cu cel puţin 388.652 de morţi, a anunţat, duminică, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) într-un nou bilanţ, transmite AFP.

Potrivit ONG-ului cu sediul la Londra, aproape 117.388 de civili, dintre care peste 22.000 de copii, au murit de la declanşarea conflictului, în 2011. Organizaţia precizează că atacurile regimului sirian şi ale miliţiilor aliate sunt responsabile de majoritatea morţilor în rândul civililor.

Bilanţul precedent al OSDO, dat publicităţii în decembrie 2020, se ridica la peste 387.000 de morţi de la începutul războiului. Potrivit directorului organizaţiei, este vorba de cea mai mică creştere anuală a numărului de morţi înregistrată de la începutul luptelor.

Luptele au scăzut în intensitate în 2020 în contextul unui armistiţiu în nord-vestul Siriei şi al pandemiei de coronavirus, împotriva căreia s-au concentrat eforturile.

Declanşat în martie 2011 după reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie de către Damasc, războiul din Siria, care implică la ora actuală o multitudine de beligeranţi şi puteri străine, intră luni în al 11-lea an.

OSDO a documentat de asemenea cel puţin 16.000 de decese în închisorile guvernamentale şi centrele de detenţie din Siria. Cu toate acestea, bilanţul este subestimat, potrivit OSDO, care precizează că nu a inclus cei circa 88.000 de deţinuţi care ar fi murit de pe urma torturilor în închisorile regimului.

La ora actuală, regimul de la Damasc controlează peste 60% din teritoriul sirian, după o serie de victorii înregistrate începând cu 2015 de forţele regimului, susţinute de Rusia, contra jihadiştilor şi insurgenţilor.

Printre regiunile care continuă să se sustragă controlului său se numără ultima enclavă a rebelilor Idlib în nord-vest, zonele controlate de Turcia de-a lungul frontierei de nord şi părţile din nord-estul ţării aflate sub controlul forţelor kurde.

De asemenea, războiul a constrâns la exod mai mult de jumătate din populaţia de dinainte de război, iar circa 200.000 de persoane au dispărut, aminteşte OSDO.

×
Subiecte în articol: victime siria