x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită, umilită la Națiunile Unite

Arabia Saudită, umilită la Națiunile Unite

de Şerban Mihăilă    |    15 Oct 2020   •   10:14
Arabia Saudită, umilită la Națiunile Unite

Încercările aproape disperate ale monarhiei absolutiste de la Riad de a-și îmbunătăți imaginea internațională, după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, au suferit o lovitură devastatoare. Arabia Saudită a fost singura țară a cărei candidatură pentru un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a fost respinsă. În schimb, China și Rusia au obținut mandate pentru trei ani.   

 

„Alegerile din Consiliul pentru Drepturile Omului au oferit astăzi o umilință năucitoare Arabiei Saudite, condusă de prințul moștenitor Mohammed bin Salman”, a anunțat marți, pe Twitter, Bruno Stagno, director executiv adjunct al organizației „Human Rughts Watch”. „A fost singura țară nealeasă, refuzată de majoritatea statelor din ONU. Regatul culege ceea ce merită pentru gravele încălcări ale drepturilor omului și crimele de război comise peste hotare”, a adăugat Stagno, exprimând satisfacția tuturor organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului față de lovitura încasată de conducerea de la Riad. „Până când nu va adopta reforme radicale pentru eliberarea prizonierilor politici, încheierea dezastruosului război din Yemen și acordarea dreptului la o participare politică deplină a cetățenilor săi, Arabia Saudită va rămâne o paria internațională”, a scris pe Twitter și Sarah Leah Whitson, directorul executiv al „Democracy for the Arab World Now”, organizație fondată de Jamal Khashoggi, editorialistul de la „The Washington Post”, ucis cu sălbăticie în 2018, la ordinele Riadului, în consulatul saudit din Istanbul. Înaintea asasinatului, Mohammed bin Salman se străduise din greu să-și construiască imaginea de inițiator al Arabiei Saudite aşa-zis moderne, care permite femeilor să urce la volanul unei maşini şi oamenilor să se ducă din nou la cinema. Unda de simpatie câștigată de regatul saudit după o serie de reforme sociale avea să dispară însă rapid, în urma asasinării lui Khashoggi, atunci când a devenit extrem de clar că în spatele acestei politici de cosmetizare se ascunde o linie dură, brutală şi autoritaristă.   

 

China și Rusia au fost alese

 

Cincisprezece dintre cele 47 de locuri ale Consiliului ONU pentru Drepturile Omului au fost scoase marți la bătaie. Structura ONU este intens criticată, atât de către organizațiile pentru apărarea drepturilor omului de pretutindeni, cât și de către SUA, care s-au retras din acest consiliu în 2018, deoarece în componența sa sunt alese țări acuzate de nerespectarea flagrantă a drepturilor omului. Anul acesta, doar cinci dintre cei 15 candidați au fost contestați, toți din zona Asia-Pacific. Astfel, prin scrutin secret, cei 193 de membri ai Adunării Generale a ONU au acordat Pakistanului 169 de voturi, Uzbekistanului 164, Nepalului 150, Chinei 139, iar Arabiei Saudite, singurul stat respins, doar 90 de sufragii, notează AFP. În 2016, Arabia Saudită obținuse un loc în acest consiliu, primind 152 de voturi. Și China a înregistrat un recul major: în 2016, atunci când fusese aleasă ultima oară, primise 180 de voturi. Săptămâna trecută, o coaliție de organizații pentru apărarea drepturilor omului din Europa, SUA și Canada a cerut membrilor ONU să se opună alegerii Chinei, Rusiei, Arabiei Saudite, Cubei, Pakistanului și Uzbekistanului, țări acuzate că încalcă în mod flagrant drepturile propriilor cetățeni. „Admiterea acestor dictaturi în postura de judecători ai ONU pentru drepturile omului este ca și când o gașcă de piromani devine brigadă de pompieri”, preciza comunicatul coaliției.

 

Astăzi, Adunarea Generală a ONU a ales, din nou, state cu dosare odioase în privința drepturilor omului”.

Mike Pompeo, șeful diplomației americane

 

 

×