x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata nord-coreeană, gata să intre în Sud

Armata nord-coreeană, gata să intre în Sud

de Şerban Mihăilă    |    15 Iun 2020   •   09:00
Armata nord-coreeană, gata să intre în Sud
Sursa foto: Hepta

Kim Yo-jong, tot mai influenta soră a liderului de la Phenian, a declarat că este „momentul potrivit” pentru ruperea tuturor relațiilor cu autoritățile sud-coreene. Ea a avertizat că următoarea acțiune contra „inamicului” va veni din partea armatei. Este mult mai bine să fie luate măsuri de represalii decât să fie emise comunicate de condamnare a comportamentului Coreei de Sud, ce ar putea fi interpretate greșit sau respinse, a spus sora președintelui.

 

„Gunoiul trebuie aruncat în pubelă!”, a afirmat Kim Yo-jong, citată de Agenția Centrală Coreeană de Știri, scrie Bloomberg. „Exercitând puterea care mi-a fost acordată de către liderul suprem, de către stat și partid, am ordonat departamentului însărcinat cu relațiile cu inamicul să treacă decisiv la îndeplinirea următoarei acțiuni”, a precizat, sâmbătă, sora lui Kim Jong-un. Aceste declarații au fost făcute cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a primei reuniuni a liderilor celor două state coreene divizate.

Prima întrunire, care a avut loc pe 13 iunie 2000, a fost cel mai important moment al efortului de reconciliere al președintelui sud-coreean de la vremea respectivă, Kim Dae-jung, care a dus la creșterea comerțului bilateral și la o serie de proiecte comune. Concomitent, pentru inițiativa sa, Kim Dae-jung a primit Premiul Nobel pentru Pace. În timp ce această inițiativă istorică a dus la relaxarea relațiilor dintre Phenian și Seul, reuniunea a primit și numeroase critici din partea celor care au considerat că liderilor nord-coreeni li s-a oferit șansa de a face rost de bani pentru a-și construi programul de înarmare nucleară. Ultimele tensiuni dintre cele două părți au fost provocate de activiști sud-coreeni, care au trimis mesaje anti-Phenian peste graniță, cu ajutorul unor baloane.

În replică, Coreea de Nord a tăiat, săptămâna trecută, toate legăturile de comunicare cu sud-coreenii, stabilite în urmă cu doi ani, acuzând conducerea de la Seul că a permis derularea unor acte ostile și nu i-a oprit pe activiști. Pentru prima oară de la restabilirea liniei de comunicare dintre cele două părți, în 2018, Coreea de Nord nu a răspuns, marțea trecută, unor apeluri ale comandanților militari sud-coreeni. Coreea de Sud tocmai anunțase că va încerca să interzică difuzarea pliantelor anti-Phenian peste graniță, după ce fusese admonestată serios de Kim Yo-jong. În ultimii zece ani, milioane de pliante contra regimului nord-coreean au trecut frontiera, ultimele dintre acestea într-un moment în care aparițiile publice ale lui Kim Jong-un au devenit tot mai rare, alimentând speculațiile pe tema unor probleme grave de sănătate ale liderului de la Phenian. 

 

Legitimitate întărită

Reacția dură a surorii președintelui este menită să consolideze autoritatea lui Kim Jong-un de a conduce țara, susține Boo Seung-chan, fost consilier în Ministerul Apărării de la Seul. „Coreea de Nord se confruntă în momentul actual cu probleme politice și economice serioase. Și acest lucru subminează legitimitatea de conducere a lui Kim Jong-un”, spune Boo, citat de „Bloomberg”.

În același timp, oficialitățile nord-coreene par să atace conducerea de la Seul, din cauză că aceasta nu găsește o soluție pentru a intermedia deblocarea negocierilor nucleare dintre Washington și Phenian, intrate în impas de multă vreme. Coreea de Nord susține că SUA trebuie să ridice sancțiunile înainte de denuclearizarea propriu-zisă, în timp ce administrația Trump vrea ca nord-coreenii să-și abandoneze ambițiile de înarmare înainte de relaxarea restricțiilor. La doi ani de la întâlnirea dintre Donald Trump și Kim Jong-un, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Son Gwon, a declarat, de altfel, că SUA și-au încălcat cuvântul dat, năruind speranțele de denuclearizare.

 

„Coreea de Nord se confruntă în momentul actual cu probleme politice și economice serioase. Și acest lucru subminează legitimitatea de conducere a lui Kim Jong-un.”

Boo Seung-chan

×