x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata Uniunii Europene über alles! 

Armata Uniunii Europene über alles! 

de Şerban Mihăilă    |    19 Noi 2020   •   08:51
Armata Uniunii Europene über alles! 

Planurile trasate de politicienii germani pentru Armata UE prevăd ca viitoarea structură militară europeană unică să poată acționa, „indiferent de obositoarele chestiuni legate de suveranitate”. Documentul, care ignoră actuala dezvoltare a colaborării între cele 27 de armate naționale din blocul comunitar, pune bazele celei de-a 28-a armate europene, prioritizând rolul acestei structuri paralele de apărare.    

 

Armata UE ar urma să raporteze direct Comisiei Europene, fiind plasată în responsabilitatea unui Comisar pentru Apărare, nou numit, precizează un document elaborat de Grupul de lucru pentru Securitate și Politica de Apărare al Partidului Social-Democrat (SPD), cea de-a doua formațiune politică importantă din Germania, țară considerată a fi motorul Uniunii Europene și inițiatoarea proiectului privind structura militară unică europeană, alături de Franța. Controlul politic ar urma să fie asigurat prin intermediul unui Comitet de Apărare, constituit de Parlamentul European, mai precizează documentul de 12 pagini, publicat de ziarul „Welt am Sonntag” și citat de „Daily Express”. După modelul german, membrii Parlamentului European ar urma să decidă asupra operațiunilor Armatei UE, cu o majoritate simplă, la solicitarea Comisiei Europene. „Scopul nostru este îmbunătățirea capacității de acțiune a UE, indiferent de obositoarele chestiuni legate de suveranitate”, precizează Fritz Felgentreu, purtător de cuvânt pentru Politica de Apărare al grupului parlamentar SPD, conform sursei citate. Potrivit documentului menționat, nucleul Armatei UE se bazează pe grupuri de luptă deja existente. Inițial, structura militară ar urma să numere aproximativ 1.500 de soldați. Pe termen mediu, ar urma să crească la 8.000 de militari, incluzând elemente de suport precum serviciile medicale și de logistică. 

 

„Inițiativă inutilă”

 

Wolfgang Munchau, directorul „Euro Intelligence”, un grup de reflecție cu sediul la Londra, remarcă faptul că planul german denotă „o lipsă crasă de înțelegere” a priorităților UE în secolul 21. „Cea mai puțin indicată propunere pentru a ajuta UE în direcția obținerii autonomiei strategice este, probabil, constituirea unei armate europene (…) Cele mai mari amenințări la adresa securității noastre nu constau într-o invazie a unei puteri străine sau în refuzul de a participa la un război în Orientul Mijlociu sau Africa. Lista priorităților actuale cuprinde apărarea contra terorismului cibernetic inițiat de Rusia și China, revenirea la acordul nuclear cu Iranul, coordonarea luptei contra terorismului și apărarea companiilor și a persoanelor din UE care sunt vizate de sancțiuni economice secundare impuse de SUA”, a declarat Munchau, citat de „Daily Express”. Graba pentru constituirea Armatei UE pare, în acest moment, cu atât mai nejustificată cu cât președintele-ales al SUA, Joseph Biden, a anunțat că va reconsolida legăturile transatlantice, cu UE și NATO, șifonate serios de o serie de decizii impulsive luate de actualul lider american, Donald Trump, contra aliaților săi europeni, în frunte cu Germania. Mai mult, conceptul de „Armata UE, über alles!”, adică o superstructură militară europeană plasată mai presus de orice, de forțele naționale și de însăși suveranitatea membrilor comunitari, ar duce, foarte probabil, la noi disensiuni majore, într-un bloc divizat deja de numeroase probleme interne, în care se vorbește tot mai des despre dezintegrare.  

 

„Scopul nostru este îmbunătățirea capacității de acțiune a UE, indiferent de obositoarele chestiuni legate de suveranitate”.

Fritz Felgentreu

×