x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asediu asupra protestatarilor din Hong Kong

Asediu asupra protestatarilor din Hong Kong

de Şerban Mihăilă    |    20 Noi 2019   •   10:04
Asediu asupra protestatarilor din Hong Kong

Sute de protestatari, între care și elevi de liceu, au fost înconjurați de trupele speciale de poliție în interiorul campusului Universității Politehnice din Hong Kong, fiind somați să iasă și să se predea. Aceștia au fost prinși luni, mai bine de 24 de ore, într-o capcană întinsă de forțele de intervenție, după ce, cu o zi înainte, demonstranții aruncaseră în poliție cu bombe artizanale, cărămizi și săgeți.

 

După o noapte de confruntări fără precedent, 600 de protestatari aflați în campus s-au predat autorităților, iar alți 100 au rămas în interiorul universității, fiind înconjurați de poliție, a anunțat, ieri, Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong. De altfel, marți a marcat cea de-a treia zi a celor mai intense și prelungite confruntări din cele cinci luni de la declanșarea  conflictelor violente de stradă din regiunea semiautonomă, au notat corespondenții străini din metropolă. Campusul, ocupat de protestatari încă de săptămâna trecută, a devenit în ultimele zile principala linie de front a demonstranţilor pro-democraţie. Duminică, manifestanții au aruncat cu bombe artizanale, cărămizi și săgeți în trupele de ordine, care au amenințat că vor deschide focul cu muniție de război. Până la urmă, poliția a schimbat strategia și a înconjurat perimetrul, folosind gaze lacrimogene atât asupra protestatarilor ce încercau să fugă din campus, cât și a celor veniți în ajutorul acestora, care vroiau să spargă blocada forțelor speciale din exterior. Între cei sosiți în sprijinul manifestanților s-au aflat numeroși părinți, care, luni noapte, au desfășurat în fața polițiștilor bannere pe care scria „Salvați-ne copiii!”, relatează „The Guardian”. Poliția a folosit însă tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i ține la distanță. Aceleași gaze lacrimogene, dar și gloanțe de cauciuc au fost utilizate de trupele speciale și asupra grupurilor de protestatari care încercau să scape din campus. Reprezentanții sindicatului studenților Universității Politehnice au postat luni, pe Facebook, un mesaj în care se arată că forțele de ordine au blocat toate ieșirile din campus încă de duminică noapte, iar mulți demonstanți au nevoie de îngrijiri medicale. De cealaltă parte, poliția susține că a permis accesul în universitate a voluntarilor de la „Crucea Roșie” și a unor lucrători sociali. Jocul de-a șoarecele și pisica a continuat, până când trupele speciale au anunțat că singura opțiune pentru manifestanți este să se predea. Tot ieri, poliția a informat că a găsit aproximativ 3.900 de „cocktailuri Molotov” la o altă universitate din metropolă.

Au evitat măcelul

Potrivit publicației „The Guardian”, Jasper Tsang, lider politic loial Beijingului și fost șef al consiliului legislativ din Hong Kong care a mediat predarea unor studenți în cursul zilei de luni, a declarat agenției Reuters că, dacă poliția ar fi pătruns cu forța în perimetrul campusului, ar fi existat „o baie de sânge”. „Acesta este un lucru pe care dorim să-l evităm”, a declarat el.

E o tragedie! Toată lumea fuge, încercând să găsească o ieșire. Aștepăm ca manifestanții de afară să spargă asediul.

Protestatară din universitate

×