x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac cu drone aupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită

Atac cu drone aupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită

14 Mai 2019   •   14:37
Atac cu drone aupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită

Două staţii de pompare au fost vizate de un atac cu drone marţi, lângă capitala saudită Riad, ceea ce a forţat gigantul petrolier Aramco să-şi suspende operaţiunile la un oleoduct important, a anunţat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, informează AFP.

Înainte de aceasta, postul de televiziune Al-Massirah, aflat sub controlul rebelilor în Yemenul vecin, a informat în legătură cu o 'operaţiune militară majoră' împotriva unor ţinte saudite, cu 'utilizarea a şapte drone' împotriva unor 'instalaţii vitale' saudite.

Într-o declaraţie difuzată de agenţia oficială saudită SPA, Falih a anunţat că două staţii de pompare au fost vizate marţi de 'drone armate', ceea ce a provocat un 'incendiu' şi 'pagube minore' la una dintre staţii, înainte ca incendiul să poată fi stăpânit. Compania Aramco 'a luat măsuri temporare şi a întrerupt provizoriu operaţiunile la oleoductul' Est-Vest care leagă Provincia orientală, o regiune saudită bogată în petrol, de Marea Roşie, a declarat el, condamnând acest 'atac terorist'.

Arabia Saudită intervine militar din 2015 în conflictul din Yemen, pentru a susţine guvernul în faţa rebelilor houthi, susţinuţi politic de Iran.

Duminică, 'acte de sabotaj' misterioase au fost comise împotriva a patru nave din Golf, dintre care două petroliere saudite, potrivit autorităţilor Emiratelor Arabe Unite, ţară aliată a Riadului.

Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită sunt aliaţi apropiaţi ai SUA, care nu au încetat să-şi înăsprească tonul împotriva Teheranului, fie că este vorba de dosarul nuclear sau de 'acţiunile destabilizatoare' ale Teheranului în Orientul Mijlociu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: atac cu drone arabia saudita