x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac terorist în Noua Zeelandă. Au fost atacate două moschei. Sunt cel puţin 49 de morţi

Atac terorist în Noua Zeelandă. Au fost atacate două moschei. Sunt cel puţin 49 de morţi

15 Mar 2019   •   10:56
Atac terorist în Noua Zeelandă. Au fost atacate două moschei. Sunt cel puţin 49 de morţi
Sursa foto: Flickr

UPDATE 2 Cel puţin 49 de persoane au fost ucise şi alte 20 au fost grav rănite în atacuri care au avut loc vineri asupra a două moschei din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, a anunţat premierul Jacinda Ardern într-o conferinţă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Ea a precizat că 30 de persoane au fost ucise la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului şi alte 19 au fost ucise într-o moschee din suburbia Linwood.

Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.

Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste sunt în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.

Poliţia a anunţat anterior că a arestat trei bărbaţi şi o femeie, fără a le dezvălui identitatea.

"Este că clar că nu poate fi vorba decât de un atac terorist", a mai spus Jacinda Ardern.

Ea a declarat că neo-zeelandezii "îi resping ferm şi îi condamnă" pe extremiştii violenţi implicaţi în atacuri.

Premierul a subliniat că Noua Zeelandă este un loc al "diversităţii, al bunătăţii, al compasiunii, o casă pentru cei care ne împărtăşesc valorile, iar aceste valori, vă asigur, nu vor fi şi nu pot fi zdruncinate de acest atac".

"Poate că ne-aţi ales, dar noi vă respingem ferm şi vă condamnăm", le-a transmis ea atacatorilor.

"Nu voi permite ca asta să schimbe profilul Noii Zeelande, nimeni nu ar trebui să facă asta. Acest act nu reflectă cine suntem noi ca naţiune", a mai spus Jacinda Ardern.

În acelaşi timp, premierul australian Scott Morrison a spus că autorul atacurilor este un extremist de dreapta australian.

Atacurile de la cele două moschei din Christchurch sunt opera unui "terorist extremist de dreapta, violent", a afirmat el, explicând că ancheta este în mâinile autorităţilor neo-zeelandeze.

El a confirmat informaţiile din presă conform cărora atacatorul este un cetăţean australian, fără a oferi detalii despre identitatea sa.

Serviciile de securitate australiene analizează posibile legături între Australia şi aceste atacuri, a precizat el, oferindu-şi tot sprijinul pentru Noua Zeelandă.

"Nu suntem doar aliaţi, nu suntem doar parteneri, suntem o familie", a subliniat el.

UPDATE 1 Una din cele patru persoane reţinute în Noua Zeelandă după atacurile armate de la două moschei din oraşul Christchurch este australian, a anunţat vineri premierul australian Scott Morrison, relatează Reuters, AFP şi DPA.

"Pot confirma că am fost informat că o persoană dusă în arest este un cetăţean născut australian", a declarat el presei la Sydney.

"Ca membri ai aceleiaşi familii cu verii noştri din Noua Zeelandă astăzi, suntem în doliu, suntem şocaţi, suntem scandalizaţi. Condamnăm cu fermitate atacul care a fost comis astăzi de un terorist violent de extremă-dreapta", a adăugat el.

Mass-media din Noua Zeelandă au relatat că între nouă şi 27 de persoane au fost ucise în atacuri. Poliţia s-a ferit să livreze deocamdată un număr exact, spunând doar că bilanţul victimelor este 'semnificativ'.

Stire initiala Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat vineri, după atacurile armate din Christchurch, că "aceasta este una dintre cele mai întunecate zile ale Noii Zeelande", relatează Xinhua.

"Este o violenţă fără precedent în Noua Zeelandă. Nu este loc pentru o astfel de violenţă extremă în Noua Zeelandă", a spus Ardern. "Gândurile mele sunt cu Christchurch", a adăugat ea.

Mai multe incidente au avut loc vineri după-amiază în Christchurch, inclusiv în interiorul a două moschei, soldate cu cel puţin 27 de morţi, conform Xinhua.

Cel puţin doi atacatori au deschis focul la două moschei separate din Christchurch. Martorii au descris că este mult sânge şi decese multiple şi împuşcăturile ar fi avut loc în şase locuri diferite.

Şefa guvernului a spus că situaţia încă evoluează şi că nu poate confirma numărul victimelor în momentul de faţă. Nici poliţia nu a oferit un bilanţ.AGERPRES

×