x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la libertatea presei. Sute de jurnaliști se află în închisori în acest an

Atentat la libertatea presei. Sute de jurnaliști se află în închisori în acest an

14 Dec 2020   •   10:00
Atentat la libertatea presei. Sute de jurnaliști se află în închisori în acest an

În acest an se află închiși 387 de jurnaliști în întreaga lume, 61% dintre aceștia fiind arestați în cinci țări, arată raportul Reporteri fără Frontiere. Numărul este stabil față de anul anterior, când 389 de ziariști s-au aflat în închisori.

China conduce în topul statelor care nu respectă libertatea presei, cu 117 jurnaliști deținuți, urmată de Arabia Saudită - 34, Egipt - 30, Vietnam - 28 și Siria - 27. 
"Numărul de jurnalişti deţinuţi în întreaga lume rămâne la un nivel istoric ridicat", arată organizația.

Tot mai multe femei ziariste ajung să fie private de libertate, în acest an 42 aflându-se în detenție, cu 35% mai mult față  de 2019, când 31 de jurnaliste au fost închise. Dintre acestea, 17 femei au fost arestat pe parcursul acestui an, dintre care 4 în Belarus, ca urmare a protestelor izbucnite din cauza fraudării alegerilor, care l-au desemnat câștigător pe Alexandr Lukașenko, aflat în fruntea țării din 1994.

Totodată, au crescut arestările privitoare la criza sanitară provocată de pandemie, cu 14 jurnaliști arestați din această cauză, dintre care 7 în China.

Au fost înregistrate 300 de incidente legate de acest aspect, în care au fost implicați 450 de jurnaliști. Mai mult, legile excepționale sau măsurile de urgență adoptate au contribuit la stoparea informațiilor.

54 de ziariști au fost luați ostatici în Siria, Irak și Yemen. 
 

×
Subiecte în articol: reporteri fara frontiere