x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat la libertatea presei. Un jurnalist chinez condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a denigrat Partidul Comunist

Atentat la libertatea presei. Un jurnalist chinez condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a denigrat Partidul Comunist

01 Mai 2020   •   10:14
Atentat la libertatea presei. Un jurnalist chinez condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a denigrat Partidul Comunist

Un jurnalist chinez a fost condamnat la 15 ani de închisoare și o amendă de aproape un milion de euro pentru că a denigrat guvernul și Partidul Comunist, transmite AFP.
Tribunalul popular din orașul Guiyang, provincia Hunan (aflată în centrul țării), l-a trimis în detenție pe bloggerul Chen Jieren pentru incitare la revoltă, extorcare, comerţ ilegal şi corupţie și i-a aplicat şi o amendă de 7 milioane de yuani (circa un milion de euro).

Tribunalul a stabilit că, din anul 2015, Jieren a difuzat pe reţelele sociale informaţii false, în scopul de țantaja persoanele vizate în articolele sale. Mai mult, acesta "a atacat şi a denigrat partidul şi guvernul, organele judiciare şi personalul lor",se arată în decizia instanței..

Asociaţia Chinese Human Rights Defenders (CHRD) a cerut Beijingului eliberarea imediată a jurnalistului. Potrivit organizației, Chen Jieren, împreună cu mai mulţi apropiaţi ai săi, a fost arestat în vara anului 2018, la scurt timp după ce a difuzat pe site-ul său articole în care acuza de corupţie responsabili locali.

ZIaristul a lucrat anterior pentru Cotidianul tineretului, Cotidianul Beijingului şi Cotidianul Poporului, organ al partidului la putere.

"Pedeapsa severă aplicată lui Chen reprezintă un avertisment clar pentru bloggerii independenţi şi pentru jurnaliştii-cetăţeni", a comentat CHRD.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF), China ocupă poziţia 177 din 180, în clasamentul mondial privind libertatea presei.

×