x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat sinucigaș la Kabul. Cinci morți și zeci de răniți

Atentat sinucigaș la Kabul. Cinci morți și zeci de răniți

11 Feb 2020   •   11:29
Atentat sinucigaș la Kabul. Cinci morți și zeci de răniți

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş comis în vestul Kabulului marţi dimineaţa, prima explozie de acest gen după două luni de calm relativ în capitala afgană, au comunicat autorităţile afgane.

'În această dimineaţă în jurul orei locale 07:00 (03:30 GMT), un atentator sinucigaş s-a aruncat în aer, ucigând cinci persoane - doi civili şi trei militari', a precizat Nasrat Rahimi, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.

Atacul s-a soldat de asemenea cu 12 răniţi, între care cinci civili, a adăugat Rahimi, subliniind că bilanţul victimelor s-ar putea agrava.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării afgan consemnează cinci morţi - un civil şi patru membri ai forţelor de securitate - şi şase răniţi.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, comis la primul punct de control de la intrarea în Academia Militară, potrivit mai multor persoane prezente la faţa locului şi a unor responsabil din domeniul securităţii.

Martori evocă o explozie puternică, care a făcut să se zdruncine imobilele din apropiere, rafale de automate şi ambulanţe sosite la locul atentatului.

Şeful poliţiei din Kabul a confirmat atacul şi ţinta sa, potrivit unei media locale.

Centrul de pregătire militară a fost vizat în mai multe rânduri de atacuri în trecut, ultimul datând din mai 2019 şi care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic.

Acest atentat sinucigaş intervine la mai bine de două luni de calm relativ în capitala afgană, pe fondul negocierilor între talibani şi Washington cu privire la retragerea trupelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate pentru insurgenţi.

Semnarea unui acord între cele două tabere, care părea iminentă la începutul lunii septembrie, a fost anulată în ultimul moment de către preşedintele american Donald Trump, după un nou atac în care fusese ucis un soldat american. Discuţiile au fost reluate de atunci la Doha, în Qatar, dar par să treneze pe fondul cererii americane privind reducerea semnificativă a violenţei din partea talibanilor.

Aceştia afirmă că au transmis SUA la mijlocul lunii ianuarie o ofertă de încetare a focului temporară, dar fără vreo reacţie oficială de partea americană.

Ultimul atentat de anvergură comis la Kabul datează din noiembrie trecut, când 12 persoane au fost ucise în explozia unei camionete-capcană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: atentat sinucigas