x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ATENTATE LA PARIS. Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional

ATENTATE LA PARIS. Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional

14 Noi 2015   •   13:00
ATENTATE LA PARIS. Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional

Preşedintele francez Francois Hollande a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional după atentatele de la Paris comise vineri noaptea şi soldate cu 128 de morţi şi 250 de răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu, transmite AFP.

Şeful statului francez a acuzat gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) de comiterea atentatelor de la Paris, vineri noaptea, şi a lansat conaţionalilor săi un apel la 'unitate şi sânge rece'.

'Ceea ce s-a întâmplat ieri este un act de război care a fost comis de Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic), organizat din exterior şi cu complicităţi interne pe care ancheta urmează să le stabilească', a declarat Hollande, într-o intervenţie transmisă în direct de la Palatul Elysée.

El a anunţat că luni se va exprima în faţa parlamentului francez reunit în Congres la Versailles, în apropiere de Paris, 'pentru a strânge naţiunea în această încercare'. Această procedură este una excepţională în Franţa.

'Franţa nu va avea milă', a subliniat Francois Hollande, adăugând că în cadrul stării de urgenţă decretate vineri noaptea sunt luate toate măsurile pentru a le garanta cetăţenilor francezi securitatea.

'Forţele de securitate internă şi armata sunt mobilizate la cel mai înalt nivel al posibilităţilor lor şi toate dispozitivele de securitate au fost consolidate. Ceea ce apărăm este patria noastră, dar aici este vorba de mult mai mult - de valorile umanităţii, iar Franţa va şti să-şi asume responsabilităţile', a menţionat preşedintele Franţei.

La zece luni după atacul de la redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, Franţa este din nou în stare de şoc după un val de atentate teroriste fără precedent. Ţara a fost plasată în stare de urgenţă şi şi-a închis graniţele după seria de atacuri comise vineri noaptea în şase locuri diferite din Paris - de la Stade de France, situat în nordul capitalei franceze, la zona centrală din apropierea Pieţei Republicii. 

Sursa - Agerpres

×