x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aurul naziştilor, aproape dezgropat

Aurul naziştilor, aproape dezgropat

11 Mai 2011   •   13:31
Aurul naziştilor, aproape dezgropat
Sursa foto: /Daily Mail

Cu ajutorul fotografiilor realizate de forţele aeriene britanice, care au survolat deasupra Germaniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, istoricii au descoperit un buncăr ce ar conţine rezervele secrete de aur ale celui de-al Treilea Reich, anunţă Daily Mail.

Săpăturile vor începe luna viitoare, în pădurea Leinawald, în apropiere de Leipzig, în speranţa că va fi descoperit buncărul care ar fi adăpostit rezervele de aur ale Germaniei naziste.

Zvonurile despre existenţa acestuia au alimentat, în ultimii ani, dorinţa a numeroşi soldaţi şi istorici de a porni o adevărată goană după aur pe teritoriul pădurii.

Istoricul Hilmar Prosche susţine că aurul prădat a fost topit şi turnat în lingouri marcate cu sigla băncii centrale a Germaniei naziste – Reichsbank. O mare parte a acestor averi a fost folosită pentru a plăti datoriile de război, însă o bună parte a lor a rămas intactă, în mâna naziştilor, la sfârşitul războiului. Prosche consideră că, în ziua de azi, aurul ar valora peste 572 de milioane de euro.

În aprilie 1945, oficialii nazişti au decis să mute averile depozitate la Reichsbank în sudul Bavariei, însă aurul nu a ajuns la destinaţie. Istoricii credeau că aurul a fost depozitat undeva în subteran, în zona pădurii Leinawald, lângă Leipzig, iar fotografiile realizate de către forţele aeriene germane Luftwaffe le susţin ipoteza.

Arhivele naziste arată că batalioanele Todt – organizaţia forţei de muncă a Germaniei naziste - au fost trimise în Leinawald în 1944, la ordinele ministrului Armatei, Albert Speer. Din vara acestui an datează una dintre fotografii în care un muncitor sapă un teren nisipos, lângă silueta a ceea ce pare a fi un schelet uman. Istoricul Prosche crede că scheletul aparţine unui sclav dintre cei care i-au ajutat pe nazişti să sape intrarea în buncăr.

Arhivele forţelor aeriene germane arată că în 1945 s-a ordonat un raid al avioanelor de război echipate cu bombe în zona pădurii – la o lună după sfârşitul războiului, în ciuda faptului că avioanele germane nu mai îndrăzneau să decoleze din cauză că blocul Aliaţilor le controla spaţiul aerian. "Germanii au considerat că merită riscul de a zbura în văzul tuturor pentru a curăţa urmele a ceea ce a existat construit în subteran", a declarat Prosche.

În 1961, guvernul german a condus o operaţiune de căutare a buncărului în zona pădurii, unde se presupunea că se afla ascuns aurul în perioada în care Berlinul era cucerit de Armata Roşie. Căutările guvernului nu au dat rezultate, însă în acea perioadă, administraţia Germaniei de Vest nu avea acces la fotografiile forţelor aviatice britanice. "Pe de-o parte, avem batalioanele naziste care săpau în pădure ajutate de sclavi, fotografii realizate de către avioanele britanice, naziştii bombardând zona, şi un raport de la Berlin în care s-a notat că numeroase camioane au plecat de la Reichsbank către Leipzig sub paza trupelor S.S.", a adăugat un alt istoric care participă la noile căutări. "În plus, faptul că guvernul a considerat că merită ca locul să fie explorat din nou în 1961 ne certifică ipotezele cum că acolo, în subteran, se află aur", a adăugat acesta. (V.M.)

×
Subiecte în articol: externe nazisti aur