x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia își închide ambasada din Afganistan

Australia își închide ambasada din Afganistan

25 Mai 2021   •   10:20
Australia își închide ambasada din Afganistan

Australia îşi va închide vineri ambasada din Afganistan, a anunţat marţi premierul Scott Morrison, în contextul creşterii preocupărilor legate de situaţia de securitate din capitala afgană Kabul, odată cu retragerea trupelor internaţionale, informează AFP şi dpa.

Morrison a declarat că ambasada australiană se va închide „provizoriu” pe 28 mai, „pe fondul iminentei retrageri militare internaţionale din Afganistan”, urmând să se redeschidă „atunci când circumstanţele o vor permite”. Australia se aşteaptă ca această măsură să fie temporară, a subliniat el.

„Guvernul a fost informat că nu pot fi asigurate aranjamentele de securitate necesare unei prezenţe diplomatice continue”, a precizat premierul.

Circa 10.000 de militari ai NATO din cadrul misiunii „Resolute Support”, inclusiv 2500 de militari americani şi 1100 germani, cele mai mari două contingente, urmează să plece din Afganistan. Australia mai are în Afganistan 80 de militari, tot în cadrul misiunii NATO.

Retragerea internaţională începută la 1 mai ar urma să se încheie înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie din SUA, care au declanşat invazia din Afganistan, dar procesul de retragere este marcat deocamdată de o intensificare a violenţelor între talibani şi guvernul afgan.

×
Subiecte în articol: australia